Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det behövs en nationell sommarjobbsgaranti

Josefin Johansson, LO & Philip Botström, SSU
Josefin Johansson, LO & Philip Botström, SSU

Dagens ETC

​Regeringen har avsatt resurser i vårändringsbudgeten till arbetsförmedlingen för fler sommarjobb. Det är ett bra första steg, men mer behövs om alla unga ska garanteras ett jobb.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En lön på 122 kronor per timme i Vara, jämfört med 56 kronor i timmen i Östersund – så mycket kan ersättningen variera för sommarjobbande ungdomar i olika kommuner.
Det visar årets upplaga av SSU:s sommarjobbsundersökning.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Men var man bor ska inte avgöra rätten att få en schysst lön. Det behövs en nationell sommarjobbsgaranti.

SSU gör årligen en undersökning bland Sveriges kommuner om hur många som erbjuder sommarjobb till unga, samt hur villkoren ser ut.

De senaste åren har vår undersökning visat att löneskillnader, villkor och antal jobbplatser skiljer sig stort mellan kommuner. Som exemplet med Vara och Östersund visar kan lönen alltså vara mer än dubbelt så hög om man bor på rätt ställe.

Även chansen att få ett sommarjobb skiljer sig åt. Rapporten visar att en femtedel av de som söker inte får en plats. Även om det är fler än på länge som sätts i arbete under sommaren är skillnaderna mellan kommunerna fortfarande stora.

Långt ifrån alla kommuner erbjuder ens hälften av alla unga ett jobb eller en feriepraktikplats. Bara 23 procent av kommunerna har garanti för feriepraktik och enbart 14 procent för sommarjobb.

Ett sommarjobb eller en feriepraktik är viktigt för att unga ska få den där första raden på sin cv. Det intygar att man har tagit steget in i arbetslivet.

Det ger värdefulla kontakter, erfarenheter och kunskap som gör det enklare att få ett jobb i framtiden. Alla som minns sitt första jobb minns säkert också frihetskänslan i att få de där pengarna man slitit så hårt för under lovet.

För allt för många är den där frihetskänslan inte inom räckhåll. Därför vill SSU och LO se en nationell sommarjobbsgaranti genom att staten skjuter till ekonomiskt stöd till kommunerna mot att de garanterar ett jobb för alla i gymnasieåldern.

Regeringen har visserligen avsatt resurser i vårändringsbudgeten till arbetsförmedlingen för fler sommarjobb. Det är ett bra första steg, men mer behövs om alla unga ska garanteras ett jobb.  

SSU:s undersökning visar att skillnaderna i lön beror på kommunernas ekonomiska situation. Många kommuner har ansträngd ekonomi och en stor andel uppger att det är just det som begränsar hur många jobb de kan erbjuda.

En nationell finansiering skulle göra att alla unga får likvärdiga villkor på sina sommarjobb oavsett vilken del av landet de bor i. 

Rätten till ett sommarjobb med schysst lön ska inte bero på om man bor i Åmål eller Ekerö. SSU och LO tycker det är dags för en nationell sommarjobbsgaranti.
Det kanske kostar lite för statskassan i dag, men kostnaden för att låta unga gå arbetslösa är större.