Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det är dags att betala tillbaka – låt polska kvinnor göra abort i Sverige

Protest mot de hårdare abortlagarna i Polen.
Protest mot de hårdare abortlagarna i Polen. Bild: Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Dagens ETC

På 60-talet, när abort var förbjudet i Sverige, reste tusentals svenska kvinnor till Polen där abort var lagligt.Det gjorde stor skillnad för många. Nu är det dags för oss att ge tillbaka, skriver representanter för Miljöpartiet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Maktens auktoritära män fortsätter att göra det de kan allra bäst: inskränka kvinnors rätt till sina egna kroppar. När Polen nu inskränker kvinnors redan mycket begränsade rätt till abort ytterligare behöver omvärlden agera, och det kraftigt, både i ord och i handling. Sverige borde erbjuda polska kvinnor fri, subventionerad och säker abort i Sverige – det är feminism och solidaritet i praktiken.

På bara några dagar har kvinnorättsrörelsen gått ut på gator och torg i Polen och spridit ut ett rop på hjälp och stöd till resten av Europa. Nu behöver försvarare av mänskliga fri– och rättigheter i Polen allt internationellt stöd de kan få. De manifestationer som ordnas både på nätet och i Stockholm och Göteborg under onsdagen är ett svar på det: ingen kvinnokamp ska utkämpas ensam.

Generationer av modiga kvinnor har både i Sverige och Europa slagits för att vi och våra döttrar ska ha rätt till våra kroppar och till fri och säker abort. Nu är det vår tur att ta den striden vidare. För oss själva och för andra.

På andra sidan Östersjön pågår en nedmontering av såväl demokratin som kvinnors rättigheter i rask takt. Medan stora delar av världen har riktat all energi till att hantera coronapandemin har den polska regeringen tillskansat sig mer makt på bekostnad av både konstitutionen och mänskliga rättigheter. Det senaste draget är att än en gång slå fast att rätten till kvinnans kropp inte ska vara hennes egen.

Polen har länge haft en av Europas hårdaste abortlagstiftningar. Regimens starka band med katolska kyrkan har gjort kampen för fria och säkra aborter både tung och svår. Men trots det har kvinnorättsrörelser och stora delar av landets unga gång på gång stått emot och gått ut på gator och torg för att kräva rätten till sin egen kropp. Den politiska lyhördheten har varit nästan obefintlig.

Nu har den polska författningsdomstolen gett grönt ljus åt ytterligare en skärpning av abortlagstiftningen. Idag finns ett undantag som tillåter abort av missbildade foster, men nu har landets chefsdomare slagit fast att det inte är förenligt med landets konstitution. Detta måste få omvärlden att reagera och agera. Det är dags att EU sätter hårt mot hårt och stryper bidraget till medlemsstater som inte efterlever mänskliga fri och rättigheter.

Medan polska kvinnor riskerar livet genom osäkra aborter har svenska kvinnor efter en lång och envis kamp fått rätten till sin kropp skyddad i lag. Men det var inte allt för länge sedan som situationen var den omvända. På 60-talet, när abort var förbjudet i Sverige, reste tusentals svenska kvinnor till Polen där abort var lagligt. Polska läkare erbjöd då sina tjänster gratis eller till överkomliga priser. Det gjorde stor skillnad för många.

Nu är det dags för oss att ge tillbaka. Miljöpartiet vill att Sverige erbjuder polska kvinnor säker abort här, till subventionerade och överkomliga priser och med samma trygghet och säkerhet som för dig och mig. Det är inte välgörenhet – det är att säkra mänskliga rättigheter och varje kvinnas rätt till sin egen kropp.

När maktens män kastar frihet, demokrati och kvinnors rättigheter i papperskorgen måste alla som ser det hända reagera. Vi måste driva opinion och pressa tillbaka varje förslag som leder åt fel håll. Men samtidigt som vi gör det måste vi göra vad vi kan göra för att rädda liv. Precis som svenska kvinnor fick säker vård i Polen bör polska kvinnor nu kunna få säker vård i Sverige. Vi har drivit den linjen länge, och nu när abortlagarna på andra sidan Östersjön stryps än mer hoppas vi att fler vill göra detsamma. Polska kvinnors sak är vår.