Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Det är dags att ge Göteborg en vänort i Ukraina

Bild: Alexei Alexandrov/TT

Dagens ETC

Även kommunerna kan bidra i att hjälpa Ukraina. Ett sätt för Göteborgs stad är att etablera en vänort eller partnerstad i Ukraina. Just nu betyder det mest ett symboliskt stöd, men på sikt kan det betyda mycket – för en dag ska landet byggas upp igen

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Människor i Ukraina lider av det ryska anfallskriget. Barn och gamla, kvinnor och män kryper ihop i skyddsrum och källare. Håller om varandra och försöker hålla ångest­en borta när bomberna kreverar. 

Just nu gömmer sig cirka 1 000 människor i kulvertar under stålverket i Mariupol. Några få har evakuerats, men de flesta fortsätter att gömma sig.

I det här läget måste var och en av oss måste göra vad vi kan för att hjälpa och stödja Ukraina. 

Som privatpersoner kan vi skänka pengar och hjälpa flykt­ingar. Som land kan vi skänka sjukvårdsartiklar och försvars­materiel – och stoppa flyg, båtar och handel med Ryssland. 

Men även kommunerna kan bidra. 

Ett sätt för Göteborgs stad är att etablera en vänort eller partnerstad i Ukraina. Just nu betyder det mest ett symboliskt stöd, en solidaritet från hjärta till hjärta. 

Men på sikt kan det betyda mycket, för en dag ska landet byggas upp igen. Ukraina står då inför en nästan övermäktig uppgift. Gator och broar ska repareras, bostadshus och sjukhus ska byggas, skolor och förskolor starta på nytt, idrottsplatser ska återställas och knattefotbollen ska någon gång i framtiden återstarta. Och miljoner människor med traumatiska upplevelser ska få hjälp att kunna leva vidare.

Behovet av hjälp och stöd ­kommer att vara gigantiskt. Allt från arkitekter till bussar och betong kommer att behövas.

Flera andra städer i Sverige har börjat undersöka möjliga vänorter i Ukraina. Uppsala har fattat principbeslut i kommunstyrelsen. Stockholm avser att göra Kiev till vänort. 

Nu är det dags för Göteborg att söka ett samarbete. Där vi bidrar med kunskap och expertis. Kanske också med material och annan form av stöd. Kanske utbyte mellan olika professioner i Göteborg och en ukrainsk stad.

En vänort kan också bli ett sätt att kanalisera stöd och hjälp från civilsamhället – från skolor och kyrkor, stadsdelsföreningar och knattefotbollslag. 

En möjlig vänort till Göteborg är Odessa. Det är två städer som liknar varandra. De ligger båda två vid vatten och har viktiga hamnar. Bägge städerna har en kosmopolitisk bakgrund och en multietnisk nutid. I Odessa judar och ryssar. I Göteborg holländare, skottar och sentida invandrare.

Men det vore oklokt att från början bestämma att just Odessa ska bli en vänort till Göteborg. Stödet bör gå dit det har bäst förutsättningar att göra nytta, oavsett om det blir Mariupol, Odessa eller Lviv. 

Men stödet är viktigt, för stöd ger människor hopp. Både nu i form av symbolisk solidaritet – och senare när sjukhus byggs, gator öppnas och knattefotbollen startar på nytt.