Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Debatt: Den ovärdiga bostadsbristen

Smålands Folkblad

Offentligheten ska bygga för studenterna när marknaden vägrar, menar SSU.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Smålands Folkblad som står för åsikten.

Offentligheten ska bygga för studenterna när marknaden vägrar, menar SSU.

Snart har en månad av 2014 passerat. En ny termin har inletts med nya möjligheter och förhoppningar. Många flyttar hemifrån och till nya städer där en spännande utbildning ska påbörjas, nya vänskaper väntar och kanske till och med kärleken dyker upp. Men för många studenter är dessa veckor istället förknippade med stor ångest. Det är svårt att hitta en bostad och skapa sig ett hem. Varje år tvingas till exempel studenter tillfälligt bo i tält. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle som Sverige.

Tyvärr väljer många att inte flytta och påbörja denna händelserika period i sitt liv på grund av att samhället inte kan erbjuda ett boende. Det är ett slöseri med människors drömmar och ett misslyckande för oss alla när framtida akademiker inte utbildas. Det håller alla politiska partier med om, men det finns ideologiska skillnader där de borgerligas idéer inte räcker till. Den moderatledda regeringen vill, av ideologiska skäl, inte att staten ska bygga bostäder vilket drabbar såväl samhället som de enskilda studenterna hårt.

SSU har ett gediget reformprogram som sätter grunden för vår socialistiska målsättning där bostadspolitiken har en central roll. SSU är tydliga med att staten, kommuner och landsting har ett ansvar för att upprätthålla grundlagens målsättning om bostaden som en social rättighet.

För det första anser SSU att AP-fonderna ska användas till ett ökat bostadsbyggande. AP-fonderna behöver långsiktiga och trygga investeringar precis som unga människor, studenter och förvärvsarbetare kräver bostäder.

För det andra anser SSU att precis som vi har allmännyttiga bostadsbolag idag så behöver vi allmännyttiga byggbolag. Det offentliga ska kunna bygga när de privata aktörerna inte vill. Politiker i Sverige har under en alldeles för lång tid inte vågat göra det som är bra för allmänintresset då marknadsintresset har fått gå före.

För det tredje vill vi se ett investeringsstöd för bostadsbyggandet. I de andra nordiska länderna finns det någon form av investeringsstöd för bostäder. SSU är helt övertygade om att det är en av de viktigaste förutsättningarna för att byggandet ska ta fart. Enligt statistik från Boverket färdigställdes det 5700 studentlägenheter 2002 i Sverige då Socialdemokraterna styrde. 2012 var den siffran 541 bostäder. Detta är ingen slump utan konsekvenserna av borgerlig politik.

Det gäller att ta bostadsbristen i egna händer för ingen annan kan göra det åt oss. Genom SSU:s bostadspolitik kommer fler studenter att få flytta hemifrån, utbilda sig och kanske få träffa kärleken. Framför allt kommer de att kunna se fram emot en framtid där möjligheten till ett eget hem är en realitet och inte en dröm.

Adrian Ericson
DistriktsordFörande, SSU Jönköpings län

Riad Aliefendic
Bostadspolitisk talesperson, SSU

 

Ämnen i artikeln