Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Den nya miljöbudgeten sviker allas vår framtid

”Naturskyddet utvidgas med en blygsam satsning – men pengarna räcker inte överhuvudtaget för att säkra den biologiska mångfalden, och inget sägs om de enorma kalhyggen som fortsätter bidra till artdöden”, skriver debattörerna.
”Naturskyddet utvidgas med en blygsam satsning – men pengarna räcker inte överhuvudtaget för att säkra den biologiska mångfalden, och inget sägs om de enorma kalhyggen som fortsätter bidra till artdöden”, skriver debattörerna. Bild: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Dagens ETC

Januaripartiernas gröna återhämtning är rekordstor – men helt otillräcklig. Nu krävs nya satsningar och reformer för att stoppa skogsskövlingen, gruvexploateringen och fossilindustrin, skriver Tove Lönneborg och Leo Rudberg, Fältbiologerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Regeringen, C och L presenterade nyligen en ny miljöbudget för grön återhämtning efter coronakrisen. Satsningen utgör Sveriges största miljöbudget någonsin, vilket vi välkomnar. Dessvärre visar ny miljöforskning att satsningen är gravt otillräcklig och riskerar att bli kontraproduktiv. Som Sveriges största miljöorganisation för unga kräver vi i Fältbiologerna att regeringen och dess samarbetspartier ska ta ansvar för att agera i linje med vetenskapen för att säkra vår framtid.

Ett illavarslande exempel är budgetens industriprojekt. Medan satsningarna på återvinningsanläggningar är viktiga finns flera mer tveksamma inslag. Martin Hultman, världsledande forskare på klimatförnekelse vid Chalmers, har exempelvis i många år ifrågasatt vätgas som en lösning på klimatproblemen och kallat iéйn “orealistisk”. Trots det ingår vätgasprojekt i regeringens nya satsning på Industriklivet. Ett annat exempel är biodrivmedel, vars klimatnytta är mycket tvivelaktig. Om biodrivmedlet består av skog som bränns upp orsakar detta växthusgasutsläpp som det tar flera decennier för nya, växande träd att fånga upp. Dessutom riskerar detta att bidra till ökad skogsskövling, om råvarorna plockas ut från våra sista naturskogar.

 

Miljömiljarderna riskerar att bli en ytlig grönmålning av en miljöfientlig helhet. Naturskyddet utvidgas med en blygsam satsning – men pengarna räcker inte överhuvudtaget för att säkra den biologiska mångfalden, och inget sägs om de enorma kalhyggen som fortsätter bidra till artdöden.

Återvinning av mineral främjas, men samtidigt fastslås gruvnäringen vara “viktig för Sverige”, och inga besked ges om de katastrofala gruvplanerna i Gallok, Rönnbäcken och Laver. Dessa gruvplaner, som regeringen har på sitt bord, hotar både samers urfolkliga rättigheter, unika ekosystem och klimatet.

En nödvändig satsning på kollektivtrafik och cykling genomförs – men kollektivtrafiken får inte en enda extra krona år 2020 trots pandemins negativa inverkan, och inget sägs om att minska bilismen.

 

Miljösatsningen i år är rekordstora top miljarder, men faktum är att januaripartierna tidigare lagt över 30 miljarder på klimatskadliga subventioner, enligt en rapport från Naturskyddsföreningen 2017. Det innebär att makthavarna för varje skattekrona till miljön lagt tre skattekronor på att förstöra miljön. Denna absurditet måste avskaffas. Inte en krona ska gå till klimatskadlig verksamhet.

Alla dessa brister och risker till trots finns flera bra delar i budgeten. Det konservativa blockets budget vore med all sannolikhet betydligt värre. Men detta räcker inte för en regering som har som mål att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Regeringen kallar miljöbudgeten en “gamechanger”, men utan ökade satsningar och kraftfulla, radikala reformer riskerar det hela mest att bli business as usual. Dessa budgetsatsningar förmår inte klara kravet på 12-15 procents årliga minskningar av växthusgasutsläpp, som ny forskning från Uppsala universitet visar att Sverige behöver för att följa Parisavtalet. Ett sådant misslyckande får främst vi unga och våra utsatta medmänniskor och medarter världen över betala priset för. Årets budget riskerar att offra vår framtid på tillväxtens altare.