Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Den humanitära krisen i Palestina fortgår ännu

Bild: Bild: Jmuhammed Muheisen/AP/TT

ETC Göteborg

Förutom bombningarna har den 10-åriga blockaden av Gaza orsakat en allvarlig humanitär kris, skriver Birgitta Falk, ordförande i Göteborgs Palestinagrupp.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

I år är det 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem. Nästan 70 år har gått sedan den pågående katastrofen, Al Nakba, inleddes den 15 maj 1948, då 750 000 palestinier fördrevs från sina hem. 400 palestinska byar jämnades med marken och staten Israel utropades. I dag lever miljoner palestinier som flyktingar runt om i världen.

Det palestinska folket har levt under Israels ockupation och apartheidpolitik sedan år 1967. Våld, dödsskjutningar, förtryck, trakasserier, arresteringar, landstölder, murar och vägspärrar är en del av vardagen. Att inte veta om man ska kunna ta sig till jobbet eller sjukhuset är förödande. Svårt sjuka har stoppats av beväpnade militärer och dött vid vägspärrarna.

Barn i Palestina lever med våldet ständigt närvarande. Rädslan för att bomberna åter ska börja falla från stridsplanen, som regelbundet cirkulerar över Gaza, plågar dem. I närtid har Israel genomfört tre barbariska krig mot Gaza. Senast år 2014 då 2 130 palestinier, varav 578 barn dödades. Förutom bombningarna har den 10-åriga blockaden av Gaza orsakat en allvarlig humanitär kris.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Varje år döms i israeliska militärdomstolar runt 600 barn från 12 år för att ha kastat sten, eller misstänkts för ha kastat sten. Barnen hämtas ofta i hemmen mitt i natten av tungt beväpnade soldater.

Andra grips på gatan. De fängslas, förses med handklovar, arresteras och förhörs av israelisk militär. Sedan år 2000 har ungefär 8 000 barn fängslats.

Israel bryter konstant mot internationell rätt och mänskliga rättigheter. Palestinierna har i decennier givits åtskilliga löften genom FN-resolutioner och internationella överenskommelser. Israel har ignorerat alla.

Den svenska regeringen, liksom EU och FNs säkerhetsråd har kraftfullt tagit avstånd från de israeliska bosättningarna och förklarat dem olagliga. Konsekvensen borde rimligen vara ett förbud att handla med varor från dessa illegala bosättningar. FN och det internationella samfundet har antagit resolutioner och uttalanden om det palestinska folkets rätt till nationellt oberoende.

Men än har vi inte sett något resultat av detta. Tvärtom, omvärlden fortsätter att belöna Israel med förmånliga samarbetsavtal.

Sverige har i dag sanktioner mot över 20 länder som bryter mot internationell lag – men inte mot Israel. Det är dags att införa sanktioner mot Israel till dess att ockupation och apartheid upphör.

Hoppet i dag är den solidaritetsrörelse för Palestina som breder ut sig över hela världen och som kräver en bojkott av Israel till dess att ockupationen upphör.

Ämnen i artikeln