Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Den gröna rörelsen är i behov av en klassanalys

”Det är vår historiska uppgift som politisk rörelse att analysera klasstrukturerna och presentera en grön lösning till dessa”, skriver Gröna studenters språkrör Patricio Ruiz Vergara.
”Det är vår historiska uppgift som politisk rörelse att analysera klasstrukturerna och presentera en grön lösning till dessa”, skriver Gröna studenters språkrör Patricio Ruiz Vergara. Bild: Bild: Christine Olsson/tt

Dagens ETC

Vi måste erkänna och utveckla vår analys av klasser i dagens samhälle. Endast så kan vi gröna omfamna och omfamnas av fler, skriver Gröna studenters språkrör.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är dags att den gröna rörelsen erkänner och utvecklar sin analys av klasser i dagens samhälle. Endast så kan vi gröna omfamna och omfamnas av fler, skriver Gröna studenters språkrör Patricio Ruiz Vergara.

Ett av den gröna ideologins kärnvärden är solidaritet med världens alla människor. I vår strävan efter att se varje människa som en egen person, och inte placera hen i meningslösa kategorier, begår vi misstaget att förneka de klasstrukturer som finns än idag. I grunden är ju klass en kategorisering av personer utifrån ett socioekonomiskt perspektiv. Det är dock ingen generalisering, vilket vi med rätta ska hålla oss ifrån. I Miljöpartiet är vi vana vid att se och identifiera strukturer som hämmar människors utveckling. Genom exempelvis feminismen har vi uppmärksammat maktordningar och hinder. Vår strävan är att riva dessa barriärer i vår dagliga kamp. Det är nu hög tid att utvidga vår problembeskrivning till att omfatta även klass. 

För att bli mer relevanta för fler krävs det att vi vidgar våra perspektiv och tillämpar vår ideologi på de problem som funnits sedan samhällets uppkomst. Grön ideologi måste beröra och kännas tillämplig för fler än bara de medelklassväljare och miljösympatisörer som vi idag attraherar. 

Klasstrukturer och de hinder som dessa medför måste därför dels erkännas, men också problematiseras utifrån en grön synvinkel. Denna problematisering sker inte helt lätt då vi som parti och rörelse inte placerar oss varken till höger eller vänster inom politiken, vilket även avspeglas i vår samhällssyn. Att lägga till sig en klassanalys kan då ses som att vi som parti och rörelse accepterar vänsterns syn på samhället, men det stämmer inte. Att till exempel bekräfta könsmaktsordningen är inte detsamma som att tillerkänna sig Feministiskt initiativs intersektionalistiska helhetsgrepp med grund i den vänstra sidan av det politiska spektrat, och en höger-vänstersyn är låst till samhället som det ser ut idag. En grön klassanalys bör därför vara frikopplad från både vänster- och högerperspektiv, för att tillhandahålla en grön lösning åt framtidens samhälle.

Att inte erkänna klasstrukturer i samhället är att förneka det faktum att klasstillhörighet är mer relevant för möjligheten till vidare utbildning än etnicitet. Likaså är det för risken att falla i samt utsättas för brottslighet – ett faktum som vi gröna borde lyfta oändligt mycket mer. Att inte se detta är att missa en viktig grund för den gröna rörelsen, på dess väg mot att bli ett självklart alternativ för alla väljare.

Trots historisk kamp för ökad jämlikhet – både ekonomiskt och socialt – har utvecklingen inte gått åt rätt håll. Klass är i högsta grad levande som struktur och hinder för människors utveckling. Det är vår historiska uppgift som politisk rörelse att analysera klasstrukturerna och presentera en grön lösning till dessa. För att förändra samhället måste vi först erkänna och analysera dess strukturer. Endast på detta sätt kan vi bredda oss för att bli det parti som vi redan vet är relevant för flest.