ETC Örebro
Debatt: Den bortre tidsgränsen slopas
ETC Örebro
Nu avskaffar vi socialdemokrater den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Vi väljer att arbeta med det förebyggande arbetet i stället, skriver riksdagsledamöterna Matilda Ernkrans (S) och Lennart Axelsson (S).Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.
Sedan 2010 har 100 000 människor utförsäkrats. Det är 100 000 för många. Bakom varje siffra finns en människa, precis som du. Nu avskaffar vi socialdemokrater den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen och sätter stopp för utförsäkringarna.
När Moderaterna och deras allians införde den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, den så kallade stupstocken, så var logiken tydlig: De som är sjuka länge ljuger och ska skrämmas tillbaka till arbete. Så ser inte verkligheten ut.
Vi ser hur den psykiska ohälsan ökar. Stress, oro och ångest är alldeles för vanligt, inte minst hos unga kvinnor. Samtidigt har kostnaderna för sjukfrånvaron ökat från 21 miljarder kronor år 2010 till 32 miljarder kronor år 2014. Det är inget bra betyg till den politik som Moderaterna har fört, att kostnaderna har ökat samtidigt som 100 000 människor har utförsäkrats.
Vi socialdemokrater är övertygade om att människor inte kan skrämmas till arbete genom att låta dem stå utan ekonomisk trygghet. Är man sjuk så är man sjuk. Svårare än så är det inte.
Därför avskaffar vi den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, ett beslut som träder i kraft den 1 februari.
I stället väljer vi att fokusera på det som är viktigt – att minska sjuktalen och få fler människor tillbaka i arbete. Det gör vi genom att satsa på den enskildas hälsa och se till att varje människa får det stöd och den vård hon har rätt till. Det är genom en upprustning av välfärden och ett medvetet arbete som detta kan garanteras.
Vi stärker under nästa år landstingens arbete mot psykisk ohälsa hos unga, med hela 280 miljoner. På så vis tänker vi tackla den ökande psykiska ohälsan och öka jämlikheten i samhället.
Vi väljer också att arbeta med det förebyggande arbetet samt rehabiliteringen för att färre ska bli sjuka och för att de som är sjuka ska få rätt stöd.
Vidare genomför vi satsningar på att stärka välfärden, vilket inte bara kommer att ge en bättre kvalité i vården utan också förbättrar arbetssituationen för alla de hundratusentals anställda som varje dag sliter för att få vår välfärd att hålla ihop.
Genom att fokusera på det som är viktigt och på konkreta lösningar, i stället för att bestraffa den enskilda, möter vi framtidens utmaningar.
Vi har inte råd med fler skattesänkningar som sker på bekostnad av sjuka, arbetslösa och pensionärer.
Vi tar i stället en annan väg, och investerar i Sverige och Sveriges befolkning. Det är de värda.