Opinion
Debatt: Demokratin står på spel i Brasiliens presidentval
Dagens ETC
Det blåser konservativa och reaktionära vindar över hela jordklotet. Vi har sett det i Europa, från Warszawa till Paris, från Stockholm till Rom.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Vi har sett nyliberalismen svepa genom Sydamerika ännu en gång i flera val de senaste åren. Men kanske med största tydlighet har vi sett reaktionärernas populistiska framfart i USA, tyvärr ännu västvärldens ledstjärna. I Brasilien verkar denna trend kulminera i presidentvalet som pågår under oktober; kandidaten som för tillfället leder i opinionsmätningarna kallas i internationell media, och även i Sverige, för Brasiliens Trump. Det må vara en del av samma historiska vind högerut, men att jämställa Bolsonaro och Trump är att begå ett historiskt misstag med enorma potentiella följder. Trump är ett gosedjur i jämförelse; och att likställa båda är att legitimera en fascist i ordets regelrätta mening.
Brasilien, södra halvklotets gigant, går till val idag den 7 och den 28 oktober i vad som ser ut att bli två omgångar i presidentvalet. Den före detta presidenten Lula sitter fängslad och tillåts inte att ställa upp i valet efter inblandning i historiens största korruptionshärva. Den sittande presidenten, Michel Temer, är världens minst populäre ledare med en approval rating på fyra procent. Hans nyliberala reformer har varit drastiska, impopulära, och gjort väldigt lite för att stävja den ekonomiska krisen. Det hjälper inte heller mycket att han tillträdde som president genom en parlamentarisk kupp mot president Dilma Rouseff, när han själv var under utredning för inblandning i den stora korruptionshärvan, men inte Dilma.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
I kaoset som uppstod, och som den traditionella högern trodde sig kunna använda för sin egen vinning, kollapsade tilltron på den politiska klassen i Brasilien nästan fullständigt. Plötsligt började själva det demokratiska systemet att ifrågasättas, och reaktionära tankar att frodas. ’Vänsterns’ misslyckanden i och med att krisen inföll under Dilmas regering tillsammans med högerns impopularitet ledde till att rörelser som mobiliserar för kejsardöme eller ännu värre, militärdiktatur, vunnit mark. I framkant för denna rörelse finner vi Jair Bolsonaro, en misslyckad armékapten, som profilerar sig som anti-etablissemang, fast att han har varit federal deputy i 27 år.
Bolsonaro är, likt Trump, djupt homofobisk, sexistisk, och rasistisk i sina uttalanden. Han har bland annat sagt att en annan deputy inte ”var värdig att vådltas”… för att hon är ”alldeles för ful”, samt att hans söner ”är alldeles för välskolade” för att bli ihop med en svart kvinna. Där slutar dock likheterna. Bolsonaro går långt mycket längre än vad Trump någonsin kan eller skulle våga att göra. För sanningen är att Bolsonaro är den enda av dem som idag verkligen kan legitimt kallas för en sann fascist. Bolsonaro har inte bara hedrat militärdiktaturen 1964–1985, han har visat sig stödja tortyr, bland annat genom att hedra Dilmas torterare när han röstade ja under hennes riksrättegång, och har dessutom sagt att ”diktaturens största fel var att enbart tortera och inte döda vänstersympatisörer.” samt att ”röster kommer inte att förändra något i det här landet, bara inbördeskrig.” Hans vice-presidentkandidat är, inte så förvånansvärt, Hamilton Mourão, en armégeneral. Och i ett utspel för bara några dagar sedan har Bolsonaro sagt att han inte kommer att acceptera något valresultat förutom det där han vinner.
Det är inte bara rättigheter för kvinnor, HBTQ-personer, eller vanliga arbetare i Brasilien som står på spel, som det gör i många länder där högerpopulismen härjar. Nej, demokratin vajar på en tunn tråd, och det här presidentvalet, det första jag får rösta i, kan mycket väl vara den sista som vi brasilianska medborgare har på ett tag. Trump må vara en konservativ och reaktionär populist, vars uttalanden och politik chockar progressiva krafter, men demokratins omedelbara död och avrättningar av meningsmotståndare var inget som propagerades för av Trump. Och tyvärr är det så att Trump, även i den kaos som han ständigt verkar befinna sig i, har legitimerat sig som en ledare inom högerpopulistiska kretsar. Genom att likställa gosedjur och odjur, ser man bara djuret. Trump och Bolsonaro är långt ifrån lika, och varje medvetet eller omedvetet försök att se det så legitimerar bara Bolsonaros image som potentiell ledare.
Snälla skriv. Skriv så mycket det går om det ödesval som sker just nu; men dra inte enkla paralleller. Det står alldeles för mycket på spel för att inte presentera den mörka bilden i sin helhet.
Ele não, ele nunca!
Gabriel Rindborg