Opinion
Debatt: Demokratin är under attack i Turkiet
Dagens ETC
Rapport efter rapport från olika människorättsorganisationer visar att Turkiet utövar statlig terror, skriver två representanter för Feministiskt initiativ.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Den 15 juli hörde hela världen nyheterna om ett kuppförsök i Turkiet. Delar av landets militär bestämde sig för att använda vapen för att ersätta presidenten Recep Tayyip Erdoğan med en militärjunta. Närmare 300 personer miste livet. Kort därefter lyckades regeringen återta kontrollen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men det går inte att påstå att demokratin är vinnaren efter dessa händelser. Erdoğans politiska åtgärder innan kuppförsöket inte kan direkt kallas för demokratiska. Rapport efter rapport från olika människorättsorganisationer visar att Turkiet utövar statlig terror mot det kurdiska folket. Regeringens förslag för att avskaffa parlamentarisk immunitet godkändes i parlamentet där Erdoğans parti AKP har majoritet. Pressfriheten ifrågasätts starkt i landet. Hbtq-rörelser förföljs. De pågående fredsförhandlingarna med PKK avbröts godtyckligt för att återuppta vägen till kriget.
Därför kan vi inte säga att det pågår en kamp mellan demokratiska krafter på ena sidan mot odemokratiska krafter på den andra som ville använda en kupp för att komma åt makten. Det som finns är en kamp mellan två olika projekt som vill implementera en odemokratisk modell. De som drabbas är organisationer i det civila samhället som kämpar för att förstärka demokratin i landet.
Det som händer efter att regeringen återtog kontrollen är väldigt oroande. Erdoğan pratar om att återinföra dödsstraff. Pressen talar om mer än 60 000 gripna eller sparkade, bland andra 21 000 lärare. Institutioner som är grunden för ett demokratiskt samhälle, som politiska partier, rättsväsende och skolor, är mål för regeringens ilska. Akademiker förbjuds att lämna landet.
Erdoğans regering aviserade att den upphäver Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och håller på att rensa allt som kan associeras med kritik eller opposition. Demokratin står under attack i Turkiet.
Feministiskt initiativ uttrycker sin solidaritet för organisationer i det civila samhället i Turkiet som arbetar för demokratiutveckling och för kvinnors, hbtq-personers, kurders och andra förtryckta gruppers rättigheter.
Feministiskt initiativ förväntar sig att den svenska regeringen direkt och genom kanalerna inom EU sätter press på Turkiet för att stoppa denna våg av repression som bara skapar förutsättningar för ökat våld. Regeringen Löfven måste också arbeta för att Erdoğan ska respektera befolkningen och därmed skyddar arbetet som genomförs av människorättsaktivister, kvinnoorganisationer och oppositionella partier.