Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Debatt: Karolinskas annons är unken

Karolinska sjukhuset i Solna.
Karolinska sjukhuset i Solna. Bild: Foto: Anders Wiklund/TT

ETC Stockholm

Det är något unket med Karolinskas rekryteringsannons och det budskap den förmedlar. Den sammanfattar de vårdutmaningar som Stockholms län länge tampats med, skriver Karin Rågsjö, Håkan Jörnehed och Birgitta Sevefjord från Vänsterpartiet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Sjukhusen ser helst att divisions- och verksamhetsläkarna är läkare. Chefsrollerna ska naturligtvis innehas av människor med stor medicinsk kompetens, men måste de vara just läkare? Kan de inte vara, säg, sjuksköterskor? Vänsterpartiet har tidigare ifrågasatt Karolinska sjukhusets syn på vad som krävs för att vara en kompetent ledare.

Den frågan verkar vara aktuell att ställa igen.

För nu är Karolinska universitetssjukhuset är på jakt efter nya ledare. Och inte vilka ledare som helst, utan framtidens hälso- och sjukvårdsledare.

Av den anledningen har KS lagt ut en annons i bland annat Dagens Medicin, DN och SvD. Annonsen är försedd med texten ”vill du leda framtidens hälso- och sjukvård?”.

Men låt oss dröja en stund vid bilden som ackompanjerar texten. Låt oss utöva lite bildanalys.

Bilden föreställer två vita, välsvarvade och robotliknande män som blickar ut över en steril sjukhusmiljö (helt utan patienter). Likt befälhavare synar de belåtet ett avlägset slagfält.

Det går inte att utesluta att dessa två kanske är sjuksköterskor. Men är framtidens sjukvårdsledare endast män? Är det ovidkommande att 80 procent av de som arbetar inom vården är kvinnor?

Efter att ha studerat bilden en stund blir dess världsfrånvända budskap tydligt. Man undrar ju vad killarna egentligen helt lugnt blickar ut över (en av dem med händerna belåtet bakom ryggen). Är det några av Stockholms läns 400 stängda sjukbäddar, eller kanske några utarbetade sjuk- och/eller undersköterskor? Några sjuka äldre som ligger över i akutkorridorerna, eftersom det inte finns plats på avdelningarna?

Ser våra blåklädda superhjältar långt som till resten av länet, där sjukvården kommer pressas ytterligare när Nya Karolinska Sjukhuset slår upp dörrarna med färre vårdplatser än vad som finns i dag?

Stockholms län har dessutom landets skitigaste sjukhus, i motsats till den fläckfria interiör som bilden visar. Kanske hade det varit mer relevant att ha med en städare i bilden?

Vården i Stockholm har hela tiden varit borgarnas skyltfönster, där de har velat visa upp privata lösningar. Men det mesta har misslyckats. Vårdvalen kostar pengar, personalen flyr låga löner och dåliga arbetsvillkor.

Allt detta blir så tydligt med denna annonsbild.

Det är djupt ironiskt att prata om framtiden och samtidigt använda en bild som andas cirkaa 1947. Sjukhusmiljön i bakgrunden må se toppmodern ut, men bildens budskap är föråldrat.

Det skulle ju vara framtidens sjukvård.

Till de som vill avfärda detta med ett ”det är ju bara en bild”: Det är faktiskt mer än så. Någon betalade någon för att formge detta. Någon beställde och godkände sedan denna annons, nöjd med signalerna den sänder. Det här är tänkt locka framtidens medicinska ledare.

För oss tjänar annonsen som symbol för vad som är fel med vården i dag. Män basar över kvinnor, läkare är överordnade sjuksköterskor. Riskkapitalister basar över alltsammans.

Annonsen är i sin unkenhet helt enkelt ytterligare en tröttsam påminnelse om att sjukvården fortfarande är långt ifrån jämställd, och en internationell kvinnodag i högsta grad fortfarande behövs.

Karin Rågsjö (V), riksdagsledamot, utskottsansvarig Socialutskottet

Håkan Jörnehed (V), landstingsråd Stockholm

Birgitta Sevefjord (V), landstingsfullmäktigeledamot

 

 

Ämnen i artikeln