Opinion
Debatt: De ska studera i Sverige – men släpps inte in i landet
Dagens ETC
I början av varje termin finns internationella studenter vars utbildning har startat men som trots det inte får komma till Sverige. De missar en utbildning som de är antagna till och ska ha rätt att ta del av. Det rör sig om långa köer för uppehållstillstånd i Sverige. Är det verkligen på detta vis som Sverige vill välkomna studenter? undrar Lunds universitets studentkårer.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
För att kunna erhålla ett uppehållstillstånd i Sverige som gäststudent behöver personen i fråga skicka in en ansökan till Migrationsverket, och bland annat garantera att du kan försörja dig med minst 8 694 kronor per månad, samtidigt som du studerar på heltid. I nuläget anger Migrationsverket att de har en kötid om cirka fyra månader för den som söker uppehållstillstånd och att personen i fråga inte får befinna sig i Sverige under ansökningsperioden enligt utlänningslagen.
Inför vårterminen brukar det vara färre studenter som berörs av detta problem. Två veckor innan terminsstarten våren 2020 var det dock, enbart vid Lunds universitet, cirka 150 studenter som meddelat att de inte hade fått ett beslut.
För en väntande student innebar det att med ”tur” kunde hen fått sin ansökan godkänd innan terminen påbörjades, men med otur kunde terminen ha påbörjats innan beslut om avslag eller godkännande meddelats. Eftersom studenten får avslag om hen befinner sig i Sverige innan beslut, får hen två alternativ: hoppa av sin utbildning eller fortsätta vara registrerad och hoppas på att beslut snart inkommer.
Att inte ha tillträde till sin studieort i god tid innan man påbörjar sina studier ger inte bra förutsättningar. Att inte ha tillträde när studierna redan börjat ger ännu sämre förutsättningar, särskilt i en stad som Lund med bostadsbrist.
En långsam hantering av beviljande av uppehållstillstånd är tyvärr inte enbart ett nutida problem. En tillbakablick visar på att problemet har varit aktuellt länge. En interpellation ställd 2005 till dåvarande statsråd Barbro Holmberg (S) visar att kötiderna för uppehållstillstånd för internationella studenter utanför EU/EES-området sträckte sig långt in på terminen även då.
Svaret som gavs då var att det arbetades med, exempelvis genom en ökad finansiering av Migrationsverket. I takt med att finansieringen för Migrationsverket har strypts ytterligare under sent 10-tal har kötiderna istället bara förlängts. Det finns uppenbarligen en genomgående problem när det gäller kötiderna och det behöver Sverige lösa.
Det finns lösningar på detta ytterst byråkratiska problem. På Lunds universitet pågår just nu ett pilotprojekt om samarbete med Migrationsverket, där internationella masterstudenter får beviljat uppehållstillstånd för hela sin utbildning om två år, istället för nuvarande standard på ett år. Problemet som innebär att ansöka om förlängt uppehållstillstånd försvinner. Är projektet från Lunds universitet en möjlig lösning?
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) behöver se över de resurser som tilldelas Migrationsverket via regleringsbrevet och huruvida en omfördelning eller tillsättning av mer medel kan lösa problemet med långa kötider för uppehållstillståndssökande. Utbildningsminister
Anna Ekström (S) måste utreda hur de problem som finns kring uppehållstillstånd och dess påverkan på internationella studenter kan lösas.
Köerna är långa och kraven är hårda. Lunds universitets studentkårer hoppas på att det kan förändras snabbt. Studenter ska inte behöva vänta utanför landsgränsen när deras studier börjar i Sverige till följd av vårt migrationssystem. Ingen ska behöva vänta så länge för ett sådant avgörande beslut.