Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "De rödgröna partierna gynnas av Fi:s framgång"

Om Fi kom in i riksdagen skulle S och MP framstå som det självklara mittenvalet, och hela diskussionen om vad som uppfattas som mitten skulle flyttas ett litet snäpp åt vänster, skriver Frida Buhre. På bilden syns Fi:s första maj-tåg i Göteborg.
Om Fi kom in i riksdagen skulle S och MP framstå som det självklara mittenvalet, och hela diskussionen om vad som uppfattas som mitten skulle flyttas ett litet snäpp åt vänster, skriver Frida Buhre. På bilden syns Fi:s första maj-tåg i Göteborg. Bild: Bild: Thomas Johansson/TT

Dagens ETC

På vilket sätt skulle Fi som riksdagsparti påverka den politiska debatten och hur vi ser på jämställdhet? I takt med att Fi:s opinionssiffror växer blir frågan allt mer intressant. Frida Buhre, doktorand i retorik, tror att de rödgröna partierna skulle vinna på Fi:s framgångar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På vilket sätt skulle Fi som riksdagsparti påverka den politiska debatten och hur vi ser på jämställdhet? I takt med att Fi:s opinionssiffror växer blir frågan allt mer intressant. Frida Buhre, doktorand i retorik, tror att de rödgröna partierna skulle vinna på Fi:s framgångar.

Om Fi kommer in i riksdagen och EU-parlamentet får Sverige två partier som aktivt driver jämställdhetsfrågor. V:s politik är stark på området och de skulle tillsammans med Fi:s politiska drivkraft förflytta fokus i debatten. I förlängningen skulle det gynna även MP och S.

För ett par månader sedan var Fi:s opinionssiffror blygsamma. Det kändes inte aktuellt att fundera över Fi:s roll inom en eventuell röd-grön-rosa regering.

Nu har läget ändrats. Frågan om hur Fi skulle påverka den allmänna debatten i samhället och den reella politiken på myndighetsgolven är med all rätta i full gång nu när partiet närmar sig 4-procentgränsen.

I partiledar­debatten häromveckan såg vi att jämställdhet fick ungefär två och en halv minuter av totalt 120 minuters debattid. Är det någon som tror att Gudrun Schyman skulle ha gått med på det?

Här finns det anledning att pausa. På vilket sätt skulle Fi:s inträde förskjuta den politiska debatten och hur vi ser på jämställdhet? Hur skulle det påverka de röd-gröna?

Det finns två sätt att se på det här: å ena sidan kan man tänka sig politik som ett antal fasta punkter som väljarna har att förhålla sig till. Här har vänstern alltid exakt samma punkt på vänsterskalan och högern alltid exakt samma punkt på högerskalan. Fi, MP och SD placeras lite halvhjälpligt ut på den linjen och förskjuter ingenting utan bidrar bara med varsin fråga vid sidan om.

Det är inte ett särskilt bra förklaringssätt. Vi vet att debatter kan förskjutas åt alla möjliga håll. Vi har sett det i Sverige när SD kom in och FP började prata om språktest och tuffare tag. Vi har sett det i USA där tepartyrörelsen har drivit debatten så långt åt det konservativa hållet att demokraterna och Obama skriker sig hesa över ”family values”. Men vi har också sett det i Sverige när MP kom in i riksdagen och hållbarhet blev ett helt idékomplex som politikerna refererar till i de flesta sammanhang. Vi som forskar om politisk retorik kallar ibland det här för diskursförflyttningar.

Så, vilken diskursförflyttning skulle ske om Fi kom in i riksdagen?

Jag tror att alla partier inom det röd-gröna blocket har mycket att vinna på Fi:s framgångar.

Det är ingen hemlighet att Fi och Vänsterpartiet har flera hjärtefrågor gemensamt och på många områden har gjort ungefär samma analys och kommit fram till ungefär samma svar. Om Fi kom in i riksdagen så skulle det vara två partier som klart och tydligt tog ställning för en individualiserad föräldraförsäkring, ökade resurser till vård, skola, omsorg och förbud mot vinstuttag i välfärden.

S och Mp skulle då framstå som det självklara mittenvalet, vilket alltså skulle förflytta hela diskussionen om vad som uppfattas som mitten ett litet snäpp åt vänster.

Och högerskribenterna? De skulle stirra i kors.

Jämför med hur det skulle låta:

– Vänstern är alltför radikal!

– Eller nej, feministerna är alltför radikala!

– Eller nej, vänta nu, vänstern och feministerna är alltför radikala! Alltså, båda två.

Man kan bara konstatera att det är lättare att sätta ett parti i frysboxen än två.

Har då de röd-gröna inget att förlora på att Fi kommer in? Jo, ytterligare en procent av sitt väljarstöd. Det är naturligtvis en del, men man får inte glömma att de röd-gröna därmed skulle kunna driva igenom några av sina viktigaste sakpolitiska frågor med ytterligare fyra procent.

Fi och de röd-gröna är inte överens om allt. Partierna har olika traditioner och olika medlemmar som kommer från olika grupper i samhället. Det är därför det finns fyra olika partier.

Men faktum kvarstår: Med två partier som driver jämställdhetsfrågor så skulle fokus flyttas i debatten och det skulle även gynna MP och S. Om Fi kommer in i riksdagen och EU-parlamentet har de rödgröna en procent att förlora men en spelplan att vinna.