Opinion
Debatt: Därför tog vi oss in på Kronfågels slakteri
Dagens ETC
I dag är det den första av fyra rättegångar där vi i den djurrättsliga gruppen Kycklinginspektionen står åtalade för olaga intrång. I rättegången kommer vi att försvara vår rätt att ta oss in på slakterier för att avslöja massdödandet av kännande individer. Det skriver de aktivister som står inför rätta idag.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Låda på låda stod de staplade på varandra inne i den mörka lokalen. Inifrån hördes svaga skrik på hjälp från de som fortfarande var vid medvetande. Men ingen hjälp kom och de fördes snart till gaskammaren. Vi hade kommit in på Sveriges dödligaste plats. På Kronfågel utanför Katrineholm dödas 200 000 kännande individer varje dag.
Det var den 25 april i år. När vi gick vidare in på slakteriet på de blodtäckta golven såg vi avskurna fötter i en stor behållare och små kroppar, som det fortfarande ryckte i, som åkte fram på löpande band. Kycklingarna hängdes upp i en våldsam takt på krokar i taket som rörde sig framåt, framåt.
Efter att ha filmat där inne i cirka tio minuter blev vi förda av personal till utsidan av slakteriet där vi väntade på att polis skulle anlända.
Tidigare under våren hade vi sett rapporter om stort lidande från ett annat kycklingsslakteri. Enligt en veterinärs larmrapport kom det in 1 800 kycklingar med brutna vingar om dagen till Guldfågelns slakteri på Öland. Eftersom detta slakteri är bara hälften så stort som Kronfågels slakteri utanför Katrineholm så är det rimligt att anta att antalet plågade kycklingar är ännu större här. Vi är inte förvånade av att höra om kycklingar som lider svårt. När det dödas 200 000 individer om dagen på ett enda ställe då måste det gå fort för att hinnas med. Och i hastigheten är det oundvikligt att individer skadas.
Men även om denna dödliga industri skulle gå långsammare och varsammare skulle det fortfarande inte vara okej. När vi inte behöver bidra till lidande så är det bäst att undvika det. Och när det gäller konsumtionen av kycklingar och andra djur så är den idag i Sverige fullständigt onödig. Det finns så många alternativ, till och med de som liknar kött i konsistens och smak för den som gillar det, att det inte längre finns skäl att äta kroppar för att få i sig det vi behöver eller önskar.
Livsmedelsverket uppmanar oss att äta mindre kött och mer grönsaker samt konstaterar att det går utmärkt att leva ett hälsosamt och långt liv från vagga till grav med mat från växtriket.
Vinstdrivande företag, särskilt våldsamma företag som Kronfågel, har inget intresse av att visa upp den mindre smickrande sidan av sin verksamhet. Och återkommande avslöjanden om horribla förhållanden inom djurindustrin visar att statens kontroller inte räcker. Vi menar att det därför behövs aktioner som denna. Vi vill inte ha bättre förhållanden på slakterierna, vi vill avskaffa dem.
////
Michelle Berghäll
Caroline Olofsson
Jonas Lundström
Max Nilsson
Martin Smedjeback