ETC Göteborg
Debatt: Därför säger vi JA till januariavtalet
Dagens ETC
Januariavtalet är inte kohandel, maktfullkomlighet eller smutsiga förhandlingar. Det är det renaste uttryck för politik och demokrati, skriver Elsa Alm, SSU och Jakob Norrhall, LUF.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I valrörelsen kampanjade vi emot varandra. Vi satt i debatter och kritiserade varandras politik och ideologier. Att vi nu ska samarbeta med varandra kan vara förvirrande för väljarna och för oss själva, men anledningen till det är egentligen glasklar.
Sverigedemokraterna är ett parti med rötter i nazismen, genomsyrat av antifeminism och de har en direkt skadlig inverkan på svensk politik. Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet tycker olika i väldigt många frågor. Ofta går våra ideologiska övertygelser rakt isär. Vi är däremot övertygade om att det är viktigt att hålla Sverigedemokraterna utanför politiken och det har alla partier i januariavtalet tagit ansvar för.
Överenskommelsen har kritiserats från både höger och vänster. MUF har samlat in högerskor till Annie Lööf och Ung vänster har demonstrerat utanför Socialdemokraternas högkvarter. Många ledarsidor har hävdat att ingen är nöjd med JA. Det tror inte vi. Överenskommelsen innehåller många reformer som bägge parter är övertygade kommer bara vara för Sverige.. Satsningar mot psykisk ohälsa, ämnesbetyg och mer satsningar till en stark och likvärdig skola är en del utav det.
En allt mer orolig omvärld visar vikten av samarbete och sammanhållning. Både internationellt och inom Sveriges gränser. Högernationalismen får allt mer inflytande runtom i världen; i våra nordiska grannländer Norge och Danmark där de är sitter som garanter för regeringsmakten; eller i USA och Brasilien där de tagit makten helt och hållet. Vi vill stå på rätt sida av historien. Vi vill inte ha ett samhälle som formats av att vi lät högerpopulisterna vinna. Därför behövs januariavtalet.
Januariavtalet är inte kohandel, maktfullkomlighet eller smutsiga förhandlingar. Det är det renaste uttryck för politik och demokrati. Det är en klar markör för vår tids kanske mest avgörande skiljelinjer mellan en kall populistisk nationalism och den demokrati som socialdemokrater och liberaler sida vid sida kämpat för och alltid kommer att fortsätta kämpa för.
Det kan vara svårt att kompromissa. Speciellt om man egentligen tycker väldigt olika. Det är självklart alla parter som är involverade önskar att de fick igenom mer utav sin egna politik. Men kompromisser handlar om att se över skillnader och leta efter likheter. Det är inte maktgalenskap, det är att ta ansvar för Sverige.
Det kan vara svårt att kompromissa men de saker som är med i överenskommelsen är frågor som vi kan och har kompromissat om. Vi kan däremot aldrig kompromissa tanken om allas lika rätt till att leva sitt egna liv, oavsett vem dom är, vilken kön de har eller vilken etnicitet de tillhör. Vi har våra skillnader, men vi förenas kring tanken att varje människa har rätt att leva sitt liv, hela livet. Det är inte bara vi som gynnas av januariavtalet, det gör hela svenska folket.