ETC Göteborg
Debatt: Därför bör Sverige skriva under kärnvapenförbudet
Dagens ETC
Varför valde regeringen inte en person som stod fri ifrån kopplingar till kärnvapenmakterna som vi vet är stora motståndare till den FN-konvention som hotar deras maktställning?Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
USA har hela tiden starkt motsatt sig ICAN:s (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) arbete för ett internationellt förbud mot kärnvapen av humanitära skäl. Ändå lyckades man få igenom en avtalstext 7 juli 2017, och som resultat fick ICAN Nobels Fredspris. Sverige arbetade för det och röstade också Ja tillsammans med 122 andra stater.
MEN när det kom till signering hotade USA Sverige med försämrat militärt samarbete och en enmansutredning tillsattes med Lars-Erik Lundin som utredare. På så sätt sköts frågan upp till efter valet. I januari kom nu utredningen, starkt försenad.
Resultatet: Sverige bör inte skriva under utan – som icke-undertecknare! – arbeta för en förändring, något man inte lyckats med i FN-förhandlingarna. Kunde USA-regimen ha önskat sig något bättre?
Vem är Lars-Erik Lundin som efter så mycket arbete kommit fram till detta? På hemsidan för Institute for Security & Development Policy (ISDP) kan man läsa att han är Senior Research Fellow. Styrelseordföranden i ISDP är direktören för Norra Europa, Atlantic Council. Här finns alltså en stark koppling till USA-administrationen!
Varför valde regeringen inte en person som stod fri ifrån kopplingar till kärnvapenmakterna som vi vet är stora motståndare till den FN-konvention som hotar deras maktställning?
Svenska Läkare mot Kärnvapen (SLMK) och IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, har låtit göra en skuggutredning som var klar före valet. Där har en rad kända internationella forskare uttalat att avtalet inte strider mot andra internationella avtal vi skrivit under OCH att Sverige kan samverka med NATO även om vi skriver under avtalet förutsatt att vi inte samverkar inom kärnvapenområdet (inte hotar med kärnvapen eller på något sätt bidrar). Den utredningen består av 12 artiklar och kan läsas på flera hemsidor, bland annat SLMK:s. Lundins utredning har kritiserats hårt från fredshåll.