Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden"

Reinfeldts regering lade under sina första år vid makten 27 gånger mer pengar på skattesänkningar än på satsningar inom vård, skola och omsorg, skriver ­Stefan Lindborg, förbundsordförande i Ung Vänster.
Reinfeldts regering lade under sina första år vid makten 27 gånger mer pengar på skattesänkningar än på satsningar inom vård, skola och omsorg, skriver ­Stefan Lindborg, förbundsordförande i Ung Vänster. Bild: Bild: Maja Suslin/TT

Dagens ETC

Fredrik Reinfeldts regering har inneburit åtta förlorade år i kampen för jämställdhet mellan män och kvinnor. Nästa regering måste prioritera vår gemensamma välfärd framför skattesänkningar, skriver Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Fredrik Reinfeldts regering har inneburit åtta förlorade år i kampen för jämställdhet mellan män och kvinnor. Nästa regering måste prioritera vår gemensamma välfärd framför skattesänkningar, skriver Stefan Lindborg, förbundsordförande Ung Vänster.

Samtidigt som det sveper en feministisk våg över Sverige har vi en borgerlig regering som i bästa fall är ointresserad av frågor som rör makt och kön. Det är en av många anledningar till varför vi behöver byta regering efter höstens val. Ung Vänster vill se en ny regering som genomför ett feministiskt systemskifte i välfärden, då kan den feministiska vågen leda till förändring och utmana könsmaktsordningen på allvar.

Högerpolitikens effekter märks i kvinnors vardag. Under högerregeringen har inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor ökat dramatiskt. De stora skattesänkningarna har gynnat män, och betalats genom försämringar av a-kassan och sjukförsäkringen, vilket slår extra hårt mot kvinnor. Skatte­sänkningarna har gjorts till priset av nödvändiga välfärdssatsningar. Den borgerliga regeringen lade under sina första sju år vid makten 27 gånger mer pengar på skattesänkningar jämfört med satsningar inom vård, skola och omsorg.

Idag bärs den gemensamma välfärden upp av kvinnor som har slitsamma jobb, till låga löner och otrygga villkor. Samtidigt går oviljan att sätta stopp för vinstslöseriet i välfärden ut över kvinnors arbetsvillkor i privatiserad verksamhet. En ny rapport från fackförbundet Kommunal visar att i vinstdriven privat äldreomsorg är lönerna lägre, de otrygga jobben vanligare och de anställda mindre nöjda med sin situation.

Fredrik Reinfeldts regering har inneburit åtta förlorade år i kampen för jämställdhet mellan män och kvinnor. Vi har inte råd med ytterligare förlorade år, därför ställer Ung Vänster konkreta krav som skulle stärka kvinnors ställning och som lägger grunden för ett feministiskt systemskifte i välfärden.

Den offentliga sektorn ska gå före bland andra arbetsgivare, inte som idag vara präglad av deltidsjobb, delade turer och osäkra visstidsanställningar. I manligt dominerade branscher är heltid normen och anställningsvillkoren många gånger bättre. Vi kan inte fortsätta tillåta att det är kvinnor med otrygga villkor och alldeles för låga löner som bär upp välfärden. En ny regering måste införa en lag om rätt till heltid och stärka anställningsskyddet, så att fasta jobb blir normen på hela arbetsmarknaden.

Den gemensamma välfärden har under lång tid satts på svältkur, istället för ökade resurser till vården, skolan och omsorgen har man prioriterat skattesänkningar. Skattesänkningarnas pris betalas av välfärdsarbetare – de flesta är kvinnor – som tvingas springa snabbare, lyfta tyngre och som riskerar att slita ut sig. Ung Vänster hymlar inte med att det krävs skattehöjningar för att stärka välfärden. Vi vill se att nästa regering konsekvent prioriterar vår gemensamma välfärd framför skattesänkningar.

När högern försöker framställa de privata bolagens vinstjakt i välfärden som något feministiskt, väljer de att bortse från att det är män som sitter på makten i riskkapitalbolagen och i hög utsträckning kvinnor som arbetar i de privata välfärdsbolagen. Varje feminist som står på välfärdsarbetarnas sida borde verka för att sätta stopp för vinstslöseriet i välfärden. En ny regering måste sätta stopp för dagens privatiseringspolitik.

Det drar nu en feministisk våg över Sverige, men om vågen ska göra långsiktigt avtryck måste den innebära konkreta förändringar som stärker kvinnors ställning. En sådan utveckling kommer vi aldrig få se med en borgerlig regering vid makten. Om tre månader ska Sverige få en ny regering, en regering som genomför ett feministiskt systemskifte i välfärden.