ETC Sundsvall
Debatt: Dags att stå upp för företagandets villkor
ETC Sundsvall
I morgon fredag 24 februari är sista dagen att lämna remissvar på Illmar Reepalus utredning kring begränsningar av vinster i välfärdssektorn. Företagarna, Handelskammaren och Svenskt näringsliv uppmanar företagare att protestera mot planerna på vinstbegränsningarna i välfärdssektorn.Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.
I slutet av förra året presenterade regeringens utredare Illmar Reepalu sitt förslag till vinstbegränsningar i välfärdssektorn. Många uppfattar det som att vinsten inte får vara större än sju procent av försäljningen och tycker att det verkar rimligt. Men så är inte fallet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den komplicerade modell som Reepalu har konstruerat innebär att omkring 80 procent av företagen tvingas ha en vinst som är lägre än två procent av försäljningen. Dessa två procent ska räcka till skatt, räntor, nyinvesteringar – och utdelning till ägarna. Att bygga upp en ekonomisk buffert som motsvarar tre månaders intäkter skulle ta 12,5 år, givet att man sparar hela de två procenten. Detta kallar Reepalu för ett välavvägt förslag. I praktiken är det en dödsstöt mot många företag.
Detta är inte bara en fråga för företagen i välfärdssektorn. När många företag nu i princip får näringsförbud så drabbar det också alla de företag som har affärsrelationer med dem. Fastighetsägare som hyr ut lokaler vilka kanske specialanpassats för välfärdsverksamhet kan stå utan hyresgäster och många andra företag har också viktiga kunder i välfärdsbolagen. Alla riskerar de att drabbas.
I utredningen är man också rädd för att det ska förekomma ”värdeöverföringar” från företag i välfärdssektorn till företag utanför sektorn eller till enskilda personer. Därför ska statliga myndigheter få i uppgift att kontrollera hur välfärdsföretagens pengar används så att de inte betalar för mycket till någon leverantör, att lönerna inte är för höga och att man inte har köpt onödiga saker.
I praktiken innebär detta att man även vill kunna gå in och kontrollera alla företag som har affärsrelationer med företag i välfärdssektorn och vi ska ha myndigheter som granskar prissättningen företag emellan.
Civilminister Ardalan Shekarabi, som beställde utredningen, har kommenterat den med att företag som gör vinst på skattepengar stjäl från folket.
Det är ett märkligt uttalande från en företrädare för en regering som brukar tala om vikten av ett bra näringslivsklimat i Sverige. Förut har det funnits en stolthet över väl fungerande samverkan mellan offentlig sektor och näringsliv. Låt oss fortsätta värna om denna samverkan.
Det är hög tid att företagarrörelsen säger ifrån. Alla företag har möjlighet att göra sin röst hörd genom att skriva ett remissvar på Reepalus utredning. Därför har ett antal näringslivsorganisationer gått ihop om det gemensamma initiativet www.svarareepalu.nu där företagare kan få hjälp att räkna på vad förslaget skulle betyda för dem och hur man skriver ett remissvar.
Även företagare utanför välfärdsbranschen kan lämna synpunkter i remissvar. Det är dags att agera och gemensamt stå upp för företagandets villkor och de positiva mervärden som företagande skapar för samhället!