Opinion
Debatt: Dags att montera ned kycklingfabrikerna
”Kycklingindustrin i alla produktionsled och det är djuren som redan är flest och har det sämst som drabbas värst för att det ska finnas billigt kycklingkött i butik”, skriver Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt.
Dagens ETC
Jag hoppas verkligen att även landsbygdsministern antar ett löfte om att börja prioritera djurfrågorna, för så här kan det inte få se ut i ett land som påstår sig ha världens bästa djurskydd, skriver Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Återigen nås vi av hemska bilder från kycklingindustrin. Den här gången är det kläckeriet Swehatch som stått under luppen, företaget som kläcker kycklingar till Kronfågels uppfödningsanläggningar. De befruktade äggen har också koppling till Aviagen Swechicks avelsanläggningar, som nyligen granskats i Uppdrag gransknings avsnitt Kycklingens pris i SVT.
Under hösten har Djurens Rätt dessutom granskat slakterierna, där Kronfågel stack ut som värstingen med brister vid 85 procent av djurskyddskontrollerna. Så sent som i november kom ett ytterligare larm om att kycklingar fått bristande bedövning på Kronfågels slakteri. På samtliga slakterier är frätskador, klämda vingar och hög dödlighet i transport vanliga och återkommande problem. Kycklingindustrin brister med andra ord i alla produktionsled, och det är djuren som redan är flest och har det sämst som drabbas värst för att det ska finnas billigt kycklingkött i butik.
Hanteras mer som potatisar än de kännande individer de är.
Kycklingar kläcks i fabriksartade kläckerier i Sverige, och hanteras mer som potatisar än de kännande individer de är. På löpande band transporteras de från platsen där de kläckts och ramlar till slut ned i trånga korgar – för transport till den anläggning där de ska gödas för kycklingkött. De kycklingar som är skadade och sjuka ska omedelbart sorteras bort och avlivas, men avslöjandet från Djurrättsalliansen visar att så inte sker på Kronfågels kläckeri Swehatch AB. En halv miljon kycklingar kläcks där varje vecka, och de nykläckta turbokycklingarna börjar äta på sina skadade, men levande, syskon i brist på annan föda. Det kan ta upp till 72 timmar innan en nykläckt kyckling får vatten och lämpligare mat.
Kycklingindustrin är den värsta formen av djurfabriker eftersom de berör väldigt många djur, över 100 miljoner kycklingar, bara i Sverige. Kycklingar som utsätts för onödigt lidande vid såväl avel, kläckning, uppfödning och sedan vid slakt. Det är nu upp till politikerna att agera.
Enligt TV4-nyheterna är det elva år sedan Swehatch hade någon djurskyddskontroll av oberoende myndighet. Länsstyrelserna menar att de inte har tillräckligt med resurser, vilket är landsbygdsministern Peter Kullgrens (KD) ansvar att säkerställa.
Djurens Rätt kräver nu att regeringen agerar skyndsamt. Följande åtgärder bör genomföras över omgående:
• Förbjud turbokycklingar och tillåt endast avel av mer hälsosamma och långsamväxande kycklingar.
• Agera för att EU ska fasa ut aveln av turbokycklingar och för att de nya förslag på djurskyddslagstiftning, som nu försenats, publiceras skyndsamt.
• Ställ högre djurskyddskrav vid statlig upphandling genom att köpa kycklingkött från kycklingar med begränsad tillväxthastighet.
• Säkerställa att Jordbruksverket har tillräckligt med resurser för att kunna omsätta djurskyddslagen från 2019 i praktiken.
• Begränsa antalet djur som får hållas per anläggning för att minska trängsel och smittspridning.
Främja produktionen och konsumtionen av växtbaserade alternativ till kycklingkött. Det skulle innebära färre djur i fabriker vilket är en förutsättning för ett starkt djurskydd.
Till dig som sett och förfasats över de här avslöjandena finns det bara en sak att göra: bojkotta kycklingfabrikerna och välj vego istället. Varför inte anta ett nyårslöfte om att börja äta mer växtbaserat och att organisera dig för förändring tillsammans med Djurens Rätt?
Jag hoppas verkligen att även landsbygdsminister Kullgren antar ett löfte om att börja prioritera djurfrågorna, för så här kan det inte få se ut i ett land som påstår sig ha världens bästa djurskydd.