Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Dags att huvudstaden blir fossilfri

"Det är helt nödvändigt att bryta med de här bolagen och istället investera i de affärsidéer vi behöver för att ta oss ur den här krisen", skriver debattörerna. Bild från en tidigare aktion av Fossil Free Stockholm.
"Det är helt nödvändigt att bryta med de här bolagen och istället investera i de affärsidéer vi behöver för att ta oss ur den här krisen", skriver debattörerna. Bild från en tidigare aktion av Fossil Free Stockholm. Bild: Foto: Fossil Free Stockholm

Dagens ETC

Om Stockholm menar allvar med ambitionen att vara en klimatföregångare måste staden göra sig av med investeringar i bolag som utvinner kol, olja och gas. Det skriver Eva Lenke och Andrew Maunder från Fossil Free Stockholm.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nyligen beslutade Stockholms Universitet att de ska divestera, det vill säga göra sig av med investeringar i bolag som utvinner kol, olja och gas. Stockholms största universitet tar därmed avstånd från den fossilindustri vars verksamhet går stick i stäv med världens alla klimatmål. Samtidigt som beslutet firas, sätts strålkastarljuset nu på stadshuset.

Stockholm stad vill gärna presentera sig som föregångare i klimatarbetet. Det sa kommunstyrelsens ordförande Karin Wanngård under ett borgmästarmöte med påven i juli 2015. Hon uppmanade också FN:s klimatförhandlare att de måste våga flytta gränserna för politiken, utesluta fossila bränslen och främja långsiktigt hållbara lösningar.

Karin Wanngård leder en stad som placerar över 30 miljoner kronor i bolag som utvinner olja, kol och gas (enligt 2015 års siffror).

Karin Wanngårds eget ekonomiutskott vågade dock inte flytta de politiska gränserna vid sitt beslut i mars 2015 om nya placeringsregler för stadens fondkapital. Trots ihärdig uppvaktning från en stor mängd organisationer och enskilda innehöll inte de nya placeringsreglerna en enda rad om att huvudstadens fondkapital inte får placeras i kol-, olje- eller gasindustrin.

Sedan dess har en del hänt. I sin senaste budget säger staden att de ska utreda hur placeringar i kol, olja och gas ska avvecklas på sikt och att placeringsreglerna ska revideras för att undvika framtida placeringar i dessa bolag. Utredningen ska göras under 2016.

I december 2015 fick vi ett globalt klimatavtal som skärpt klimatmålen. Målet är att begränsa den globala uppvärmningen till väl under två grader med en strävan att begränsa den till högst 1,5 grader. Det betyder inget annat än att alla samhällsaktörer måste skärpa sin klimatpolitik. Så även kommunerna.

Vi har svårt att förstå huvudstadens senfärdighet. Vad har ni att förlora? Sedan vi senast uppvaktade Stockholms stad har vår grannhuvudstad Oslo fattat beslut om att lämna fossilindustrin. Vi hoppas att staden inser att de inte kan vara eftersläntrare och samtidigt fortsätta att kalla sig föregångare.

Stockholms stad är med i samarbetet Klimatkommunerna. På deras hemsida finns en växande lista över placeringsalternativ som är fria från fossilindustrin. Så det är bara att sätta igång. Om staden behöver mer stöd innan beslut, besök gärna Stockholms Universitet och låt dem berätta om hur det går till att bryta med fossilindustrin!

Fossilbolagens själva affärsidé orsakar farliga klimatförändringar som redan idag drabbar människor över hela klotet. Det är helt nödvändigt att bryta med de här bolagen och istället investera i de affärsidéer vi behöver för att ta oss ur den här krisen.