Opinion
Debatt: Dags att bota det globala skattesystemets sjukdom
Dagens ETC
När multinationella företag använder skatteparadis för att undvika att betala skatt i afrikanska länder, betyder det att länderna inte får pengar till att bygga upp sjukvård, utbildning och rent vatten. Det är dags att täppa till luckorna och få ett globalt rättvist skattesystem skriver Robert Höglund och Hanna Nelson från Oxfam Sverige.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I somras gick en skandal obemärkt förbi. Mauritiusläckan, en skatteflyktsskandal i klass med Paradisläckan och Panama papers briserade i juli, men utan att uppmärksammas i svensk media. Läckan visar hur multinationella företag som Vodafone, Whirlpool och Bob Geldofs investmentbolag har utnyttjat skatteparadiset Mauritius för att undvika att betala skatt i ett stort antal afrikanska länder.
Länder som Etiopien och Zimbabwe har plundrats på sina redan låga skatteintäkter genom orättvisa dubbelbeskattningsavtal som innebär att företag kan sätta upp brevlådeföretag på Mauritius där den effektiva skattesatsen enbart är 3 procent. Dit kan företagen flytta pengar och beskatta vinster som gjorts i andra afrikanska länder. Avtalen har dessutom visat sig vara extremt svåra för låginkomstländerna att ta sig ur.
Den här typen av skatteflykt är ett direkt hot mot bekämpandet av fattigdomen i världen. När låginkomstländer förvägras skatteintäkterna de har rätt till kan de inte tillgodose sin befolknings behov såsom sjukvård, utbildning, tillgång till rent vatten och andra tjänster som lyfter människor ur fattigdom. Skatteflykt ökar ojämlikheten, skapar mänskligt lidande och försvårar uppfyllelsen av FN:s globala mål för hållbar utveckling.
Världens skattesystem lider av en kronisk sjukdom. Från tid till annan blossar varbölder som Mauritusläckan upp och påminner oss om sjukdomens allvarlighetsgrad. Det finns dock hopp om ett botemedel. Oxfam har identifierat ett antal punkter som behövs för att ett rättvist globalt skattesystem som fungerar för alla ska bli verklighet:
1) Nya regler för beskattning av stora multinationella företag. Just nu pågår en process för att reformera det globala skattessystemet inom OECD (kallad BEPS 2.0). Processen utgör en unik chans att bota det globala skattesystemet. I dessa förhandlingar behöver länderna bland annat komma överens om en global minimiskattesats som gäller för alla multinationella företag. Detta skulle sätta stopp för den skadliga skattekonkurrensen mellan länder som pågår i dag.
2) Rättvisa avtal. Många skatteavtal resulterar i att multinationella företag helt kan undvika att betala vissa skatter. Sverige och andra höginkomstländer har ett ansvar i att säkra rättvis beskattning av sina investeringar och projekt som de finansierar. Regeringar i utvecklingsländer kan skydda sin skattebas genom att omförhandla eller säga upp existerande skadliga avtal och införa nya regler för skatteavtal.
3) Slut på smusslet. Regler om offentlig land-för-land rapportering bör införas, där multinationella företag tvingas att publicera finansiella rapporter för varje land de har verksamhet i, så att det blir tydligt hur mycket skatt de betalar var. Ett EU-förslag om sådana regler har förberetts men bromsats av bland annat Sverige.
4) En global svart lista över skatteparadis bör införas. EU har en egen lista men undantar där skatteparadis inom unionen. OECD har också gjort ett misslyckat försök till en svart lista som bara inkluderade två länder. En global lista bör innehålla tydliga kriterier för vad som definierar ett skatteparadis och inkludera sanktionsmöjligheter.
Förutsättningarna för att bota det globala skattesystemets sjukdom är bättre än på väldigt länge. Vi uppmanar Sverige att ta chansen, stödja förslagen om minimiskatt i de pågående förhandlingarna inom OECD och driva på de andra nödvändiga reformerna. Ett friskt och rättvist skattesystem är en förutsättning för att bekämpa fattigdomen och uppfylla FN:s agenda för hållbar utveckling.
////
Robert Höglund
Kommunikationschef Oxfam Sverige
Hanna Nelson
Policyansvarig Oxfam Sverige