Opinion
Debatt: Dagens ETC utnyttjade Mandometers resurser
Dagens ETC
En grävande reporter på tidningen Dagens ETC har tagit Mandometerklinikernas tid och personalens resurser i anspråk genom att falskt uppträda som förälder till en svårt sjuk patient och erbjudit sig att betala för behandlingen, skriver Cecilia Bergh, vd Mandometerklinikerna.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Vi vill göra er uppmärksam på att det är ett lika oacceptabelt som oetiskt beteende. Ingen privatbetalande patient får förtur till behandling. Det känner reportern till. Mandometerklinikerna följer Hälso- och sjukvårdslagen och Patientlagen och behandlar de svårast sjuka först. Reportern känner också till att avtalen med Region Stockholm begränsar antalet patienter som Mandometerklinikerna får behandla.
Patienter från andra länder inkräktar inte på hur många svenska patienter som behandlas. De utländska patienterna är som regel mycket sjuka och har flera misslyckade behandlingar bakom sig. Mandometerbehandlingen har hjälpt också dessa patienter. Allt ekonomiskt överskott går till forskning och utveckling, ägarna har aldrig tagit ut någon aktieutdelning.
Vidare påstås i Dagens ETC att Mandometerklinikernas verksamhet, som är baserad på 35 års forskning vid Karolinska institutet, inte är utvärderad vetenskapligt. Det är också fel. Ett stort antal artiklar om metod och behandling har publicerats efter sedvanlig expertgranskning i vetenskapliga och medicinska tidskrifter, några i världens främsta, inklusive the Lancet, Nature Medicine, BMJ och PNAS.
Tack vare forskning och en engagerad personal har över 2 000 svenska patienter behandlats framgångsrikt och samhället har sparat över åtta miljarder kronor. De årliga patientenkäterna bekräftar att majoriteten patienter är mycket nöjda och om de har förslag till förbättringar ser vi till att de blir verklighet.
Svar direkt:
Den journalistiska metoden att utge sig för att vara någon annan är ovanlig och ska användas med varsamhet. När vi kontaktade Mandometerkliniken var det för att undersöka hur era privata patienter blir bemötta. Vi valde att göra detta under fingerat namn för att det var det enda tillgängliga sättet för att avslöja hur Mandometerkliniken faktiskt agerar. Två källor med god insyn berättade att privata kunder prioriteras av ekonomiska skäl och klinikens mailsvar bekräftade detta.
Vi har också varit i kontakt med en mängd experter inom forskningsfältet, varav två är intervjuade i artikeln. Forskarna poängterar att det råder en enorm brist på oberoende vetenskapliga studier av Mandometermetoden.
Det finns uppenbarligen patienter som lyckats besegra sin sjukdom med klinikens hjälp men vi har talat med sammanlagt 15 patienter som är starkt kritiska. Vi tycker att det är viktigt att dessa tidigare ohörda berättelser når ut till allmänheten.
Eigil Söderin
Grävreporter Dagens ETC