Hyresgästföreningen
Debatt: Därför lämnar jag Hyresgästföreningen
I februari 2024 hade Hyresgästföreningen rekordmånga medlemmar, 571 976 stycken. Men Viktor Andersson upplever den ändå som tandlös.
Dagens ETC
Årets hyreshöjningar har nu landat hos de flesta svenskar som bor i hyresrätt. Viktor Andersson menar att Hyresgästföreningen ännu en gång har misslyckats. Idag avslutar han därför sitt medlemskap i föreningen.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Hyresgästföreningen är en solidarisk förening som bygger på idén att vi hyresgäster är starkare tillsammans. Jag har satt viss stolthet i att vara del av en av Sveriges största folkrörelser och med min medlemsavgift vara med och hjälpa andra medlemmar. Men förr eller senare är det ofrånkomligt att också ställa frågan vad föreningen kan göra för mig. Svaret är tyvärr noll och absolut ingenting.
De gånger som jag sökt stöd och rådgivning har föreningen stått makt- och viljelös. Jag skulle faktiskt vilja dra det så långt som att man varit ointresserad av att hjälpa mig. Och då är det ändå högst ordinära saker som fått mig att vända mig till föreningen. Den sortens vardagliga saker som jag trott och förväntat mig att man var specialister på.
Men det ordinära tycks inte vara särskilt prioriterat. Åtminstone inte om man ser till vad som brukar få uppmärksamhet i medlemstidningen Hem & hyra.
Tidningen skriver allt oftare om mardrömsvärdar och hyresgäster i situationer som måste anses vara närmast unika. Men de flesta medlemmar måste väl liksom jag ändå vara helt vanliga hyresgäster med helt vanliga värdar och helt vanliga problem?
Hem & hyra tycks tro sig vara en nyhetstidning vilken som helst, inte en medlemstidning. Exempel på rubriker från hemsidan den senaste tiden är ”Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor” och ”Hissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – orsakade kaos för grannarna”. Det känns som att surfa runt på en kvällstidning. Tidningens nyhetsvärdering tycks utgå från vad som kan plockas upp av andra medier och få snurr på nätet. Tendensen är tydlig.
Inte sagt att Hem & hyra inte också gör bra journalistik. Granskningen av flytt- och skräpappen Tiptapp förtjänar att prisas. Men frågan är hur relevant den är för oss medlemmar.
Hyresgästföreningens problem är dock större än att jag som enskild medlem känner mig uppgiven. Deras viktigaste uppgift är att årligen förhandla hyrorna med de allmännyttiga bostadsföretagen och de privata fastighetsägarna. Eller rättare sagt hålla nere hyrorna. Som det ser ut nu blir den genomsnittliga hyreshöjningen 4,7 procent år 2025, vilket kan jämföras med 4,9 procent år 2024. Min egen hyra höjs i år med 5,2 procent, jämfört med 5,3 procent i fjol. Historiskt brukar en genomsnittlig höjning ligga på ungefär två procent om året.
Var är demonstrationerna? Var är blockaderna?
Att Hyresgästföreningen inte lyckas bättre i förhandlingarna är ett misslyckande – och ett bevis på att man saknar muskler. Samtidigt borde föreningen nu vara starkare än någonsin. I februari 2024 gick man ut med att man då hade rekordmånga 571 976 medlemmar.
Jag frågar mig var kamplusten finns hos föreningens förtroendevalda och hundratals anställda. Var är demonstrationerna? Var är blockaderna? Var är debattartiklarna? Var är klistermärkena med texten ”Rör inte min hyra”? Var är den folkrörelse som föreningen en gång var?
Jag lämnar Hyresgästföreningen eftersom den inte kan göra något för mig, men också för att den trots sitt imponerade medlemsantal även på det stora hela är tandlös. Vad jag hädanefter ska göra med pengarna som har gått till medlemsavgiften? Jag är så illa tvungen att lägga dem på min höjda hyra.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.