Hoppa till innehållet

Syrien

Debatt: Därför har Sverige en plikt att ställa upp för Rojava

Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Dagens ETC

Rojava står som ett unikt exempel på demokrati och självstyre i en region präglad av konflikter, fascism och auktoritära regimer. Sverige har ett ansvar att skydda kurderna. Speciellt eftersom Sverige ingått allians med Turkiet som beordrar attackerna.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Vad händer just nu i Syrien och varför behöver Rojava vårt stöd?

Året är 2011. Syrien har kastats in i ett kaos av våld och maktvakuum i samband med inbördeskriget, som utlöstes av den arabiska våren, då massiva protester mot Bashar al-Assads korrupta regim bröt ut. 

Mitt i detta kaos uppstår något oväntat i norra Syrien: ett samhälle byggt på jämlikhet, solidaritet och demokratisk självstyre. Kurderna tar kontroll över Rojava (nordöstra Syrien) och börjar forma en samhällsmodell som skiljer sig radikalt från de auktoritära systemen i regionen. 

Sedan 2011 har detta samhälle, trots motgångar och förföljelser, lyckats slå rot. Rojava har blivit en fristad för demokratiska värderingar och sekularism, en plats fri från patriarkala strukturer där jämställdhet mellan män och kvinnor är en självklarhet och där människor från olika etniska och religiösa grupper lever sida vid sida. 

Året är 2024. Efter decennier av förtryck har Bashar al-Assad och hans regim till slut fallit. I över 54 år höll familjen al-Assad Syrien i ett järngrepp, präglat av förföljelser, fängslanden och brutalt förtryck, där kurderna, liksom andra minoritetsgrupper, har varit särskilt utsatta. 

Även om många av oss gläds över Bashar al-Assads fall, är läget i Syrien fortfarande djupt instabilt. Hur detta kommer att påverka landets framtid är ännu svårt att förutse.

Alla fundamentalistiska grupper som är aktivt emot kurdiskt självstyre och autonomi.

Det vi däremot ser idag är att Rojava, den enda verkliga demokratiska kraften i regionen, nu står inför nya attacker. De som hotar denna frigörelse, och denna vision om ett rättvist samhälle, är samma grupper som ofta benämns som “rebeller”, men i verkligheten utgör dessa militanta krafter en blandning av extremistgrupper. Med stöd från Turkiet, vars ambitioner inkluderar territoriell expansion och att försvaga kurderna, attackerar de Rojava och dess självstyre. Syriska nationella armén (SNA), Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – som har rötter i extremistiska grupper som IS och al-Qaida – och Fria Syriska Armén (FSA), är alla fundamentalistiska grupper som är aktivt emot kurdiskt självstyre och autonomi.

Just nu flödar skrämmande och hjärtskärande bilder och videoklipp på sociala medier som visar civila kurder bli torterade och avrättade. Att dessa krafter eventuellt skulle få makten att styra i Syrien är inte bara oroande, det är en påminnelse om hur långt bak i historien vi riskerar att slungas. Tanken på att dessa grupper skulle kunna ta kontroll och diktera Syriens framtid är en fruktansvärd tankegång, en mardröm för alla som kämpar för ett fritt samhälle som grundar sig i demokratiska värderingar och principer.

Turkiet, med syftet att destabilisera Syrien och fortsätta hindra kurdisk självstyre, kommer att fortsätta stötta de grupper som just nu attackerar Rojava. Med mål att eliminera kurder riktar Turkiet vapnen mot kurderna för att förhindra deras autonomi. Dessa handlingar speglar Turkiets långvariga historia av förtryck, marginalisering och utplåning av den kurdiska identiteten.

Men Rojava står fortfarande starkt. De fortsätter försvara folket och  demokratin mot dessa hot. Även om de visat imponerande motståndskraft har omvärlden ett ansvar att stödja deras kamp. Rojava står som ett unikt exempel på demokrati och självstyre i en region präglad av konflikter, fascism och auktoritära regimer. 

Sverige, ett land som säger sig värna om demokratiska principer, har ett särskilt ansvar att stödja Rojava. Deras motstånd mot krafter och våldsamma grupper som underminerar frihet och rättvisa förtjänar inte bara vår beundran, utan också vårt aktiva stöd. Detta innebär att ge dem internationellt erkännande och diplomatiskt stöd. Det krävs också att Sverige, i samarbete med EU, inför ett nytt vapenembargo mot Turkiet, särskilt med tanke på att dessa vapen används mot minoriteter och hotar kampen i Rojava.

Rojava behöver omvärldens solidaritet. Deras framgång kan inspirera och bana väg för ett demokratiskt och stabilare Mellanöstern. Om vi verkligen värdesätter demokrati som en universell princip kan vi inte stå passiva när en kraft som representerar dessa ideal kämpar för sin existens.

Att stötta Rojava är inte bara en moralisk skyldighet; det är också ett steg mot att främja demokrati och rättvisa även i de mest utmanande omständigheterna. 

Bild: Privat

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.