Jämställdhet
Debatt: Cilia vill bara tjäna pengar – bryr sig inte om våldet
Dagens ETC
Nej, Cissi Nilsson, anledningen till att kvinnor inte använder appens larmfunktion är inte för att vi väntar in dina stilrena smycken. Det handlar om företagets totala avsaknad av förståelse för vad mäns våld mot kvinnor är, och vilken hjälp eller stöd kvinnor i våldsutsatthet behöver.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Har du sett affischer på stan med texten "Varje offer behöver en räddare”? Har du också läst intervjuer om den nylanserade larmappen Cilia, som i snirklig rosa text marknadsförs som appen som står på kvinnans sida och ger henne en trygg tillvaro utan våld? För 699 kr/år säljs en larmfunktion som ska användas vid övergrepp och larma andra appanvändare som är registrerade som räddare. Lösningen på mäns våld mot kvinnor är således enkel, för den som betalar.
Det är uppenbart smaklöst att se mäns våld mot kvinnor som en marknad att tjäna pengar på. Det är oss som våldet drabbar som ska betala, vi ska lägga vår rätt till trygghet i händerna på någon annan, hoppas att denna främling har goda intentioner och att civilkuraget kickar in. Idén är dum i teorin och funkar inte heller i praktiken. Trots 3 000 registrerade räddare har larmfunktionen tre månader efter lansering inte använts en enda gång. Och nej, Cissi Nilsson, anledningen till att kvinnor inte använder appens larmfunktion är inte för att vi väntar in dina stilrena smycken. Det handlar om företagets totala avsaknad av förståelse för vad mäns våld mot kvinnor är, och vilken hjälp eller stöd kvinnor i våldsutsatthet behöver.
Den farligaste platsen för en kvinna att befinna sig på är inte utomhus i mörka parker, utan i sitt eget sovrum. Enligt Brå begicks 81 av anmälda misshandelsbrott 2023 mot kvinnor av en bekant person. Ska en kvinna trycka larmapp och tillkalla heroiska hjälteinsatser när pojkvännen tafsar? När fadern till hennes barn lyckats ta reda på hennes skyddade identitet? När hennes make begränsar hennes frihet och livsutrymme? Eller är det bara det fysiska våldet det är värt att rädda oss från? När våldet kommer från den hon sitter vid samma frukostbord som kvittar det att någon dyker upp just den stunden kvinnan larmar om ett övergrepp. För vad har hänt innan larmsituationen och vad händer efter?
Appens fokus på räddaren gör det tydligt att kvinnan egentligen är helt ointressant. Hennes status som offer ses som konstant och oföränderlig. Det enda vi kan göra är att betala för att slippa bli offret själva.
För att bli en räddare krävs bara bekräftelse av identitet via Bank-ID som ger tillgång till ens brottsregister, något som framställs som ett säkerställande av att räddaren har goda intentioner. På samma sätt som företaget inte har någon förståelse av vad våld är verkar de även vara helt ovetande om vem som är en våldsutövare. Våld är inte en skala mellan det goda och onda, mellan offer och räddare där det är brottsregistret som avgör intentionerna. Varje offer behöver inte en räddare, systemet som förtrycker oss och som möjliggör våldet behöver upphöra.
Vi som skriver detta är instruktörer i feministiskt självförsvar och ser dagligen kvinnors våldsutsatthet. Vi vet att våldet kvinnor möter är mer komplicerat och mångsidigt än vad pengarlystna entreprenörer vill ge sken av. Vi vet att lösningen inte är en app för 700 kronor, inte heller att överlåta vår rätt till trygghet åt anonyma räddare.
Att hitta på en trygghet, giltigförklara den med rädsla och sedan sälja den bakom betalvägg är inte svaret på det våld kvinnor möter.
Att vara kvinna är att leva konstant medveten om våld. Rädslan för att gå hem sent när det är mörkt, sms:et till vännerna när man går på dejt med en ny kille, nycklarna mellan fingrarna är vardag. Det är den rädslan Cilia profiterar på. Att hitta på en trygghet, giltigförklara den med rädsla och sedan sälja den bakom betalvägg är inte svaret på det våld kvinnor möter.
Lösningen måste ske på våra villkor. Genom en stärkt kvinnojoursrörelse, där systerskap och kunskap om våldet får kvinnor i våldsutsatthet att tro på en annan verklighet, genom att utbilda oss i att mäns våld mot kvinnor inte bara är överfall utan pågår var vi än ser, och genom det feministiska självförsvaret. Där får kvinnor och tjejer för kanske första gången sätta ord på upplevelser, ta plats, bekräftas i vår rätt att försvara oss- oavsett om det är med ord eller slag och sparkar. Våldet vi blir utsatta för är inte statistik och oföränderligt, det är aktiva handlingar vi får agera mot. Det feministiska självförsvaret är en byggsten i ett större arbete mot våld, en start på något större eller bara ett verktyg för att överleva världen som den ser ut idag.
Sluta kapitalisera på vår underordning. Tjäna inte pengar på det faktum att vi våldtas. Gör inte vår våldsutsatthet till rosa pimpade affischer och stilrena smycken. Och framförallt, få det inte att framstå som att vår trygghet vilar i händerna på en främling. Låt oss istället samlas och ta makten i våra egna händer. Är du kvinna och vill lära dig självförsvar? Mejla feministisktsjalvforsvarsthlm@gmail.com så refererar vi dig vidare till delar av vårt kollektiv som finns i hela landet eller så planerar vi in något tillsammans.
Relaterade artiklar
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.