Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Carvalho, en termin på juristprogrammet räckte

Nilly Taeb är SSU Skånes distrikssekreterare och juriststudent.

Nilly Taeb är SSU Skånes distrikssekreterare och juriststudent.

Bild: Privat

Dagens ETC

Teresa Carvalho, det krävdes inte mer än en termin på juristprogrammet för mig att förstå att dina idéer står i direkt konflikt med det som gör det svenska rättssystemet föredömligt.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Teresa Carvalho (S), låt mig ge dig en snabbkurs i svenska rättsprinciper. Att ge polisen fria tyglar att visitera människor utan misstanke är inget annat än en genväg som slår hårdast mot redan utsatta grupper. Det funkar inte i praktiken. Det skapar misstro, splittring och riskerar att driva en kil mellan medborgare och staten. Det är motsatsen till socialdemokratisk politik. 

Politiken, från båda kanter, håller på att införa regler som bryter ner de normer och principer som byggt upp det som det svenska samhället en gång var. 

Tänk dig samhället som ett brädspel. Politikerna skriver reglerna, och vi medborgare flyttar pjäserna. Men reglerna ändras ständigt, och det blir omöjligt att hänga med; förutsägbarheten rubbas. Din kompis slår en femma och får ta fem steg framåt. När det är din tur skickas du istället i fängelse resten av spelet. Du anklagar kompisen för fusk, men hen skyller på regelmakarna. Frustrationen blir så stor att ni kastar både spelet och reglerna, och skapar ett eget spel där ni bestämmer allt själva.

För Teresa Carvalho och övriga politiker som inte verkar förstå sig på hur förhållandet mellan rättstaten och medborgare fungerar, kanske denna metafor hjälper. 

Ett parti som tävlar med högern om vem som har det mest absurda förslaget. 

Socialdemokraterna är ett parti som alltid har lyssnat på demokratin och värnat om rättsprinciperna. Numera är de ett parti som tävlar med högern om vem som har det mest absurda förslaget. Anonyma vittnen och visitationszoner är inte bara ineffektiva. De är ett direkt hot mot de principer som vår rättsstat bygger på. 

Att tumma på rättssäkerheten för att framstå som "handlingskraftiga" är inte ledarskap, det är svaghet. Socialdemokratin har aldrig varit en rörelse som låter sig drivas av rädsla. Det är vår skyldighet, både gentemot medborgarna och framtida generationer att vi ska stå fast vid våra principer, även när det blåser. 

Om Carvalho och partiet ändå ska lägga sig i polisens arbete, borde de uppmana till satsning på teknisk utrustning – inte förslag som underminerar rättsstaten. 

Jag har officielt avslutat min första termin på juristprogrammet. Och bland det första jag fick lära mig var att de rättsprinciper som alltid genomsyrat det föredömliga svenska rättsystemet, varken går ihop med anonyma vittnen eller visitatonszoner. Att bekämpa brottslighet är en viktig uppgift för politiken, men det får inte ske på bekostnad av våra grundläggande rättsprinciper. Sverige ska vara en rättsstat som sätter rättssäkerheten och demokratin i första rummet – inte en stat som ger vika för populistiska idéer som offrar principer för att stilla tillfällig oro. 

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.