Opinion
Debatt: Byt hela växellådan på årets fattigaste dag
Dagens ETC
Idag är det årets fattigaste dag och regeringen måste göra mer än att lägga in en ny växel för att tillvaron ska bli dräglig för svenska löntagare. Slopa skattesänkningarna för höginkomsttagare. Satsa i stället på höjda barnbidrag, fler anställda och bättre villkor i välfärden, skriver Linda Palmetzhofer, förbundsordförande Handelsanställdas förbund..
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Dagen innan lön i januari är för många årets fattigaste dag. Festen har tagit slut, julmaten ätits upp och nyårsraketerna slocknat. Januari brukar vara en tuff månad ekonomiskt, och med kraftigt stigande priser på mat och skyhöga elräkningar är det i år tuffare än vanligt. För många människor är det inte bara i januari det kommer vara svårt att klara utgifterna utan även kommande månader. Därför behövs höjda löner, bättre anställningsvillkor och en politik som stärker de som har minst.
Det är dyra tider. Rysslands krig mot Ukraina och oroligheter i omvärlden har lett till kraftigt höjda priser. Många svenskar har tvingats sänka värmen hemma, prioritera bort fritidsaktiviteter och vända på varje krona för att ha mat hela månaden. Prisuppgångarna på mjölk, ost, bröd, spannmålsprodukter och kaffe är anmärkningsvärda. Basvaror som nästan alla behöver.
Men det är inte alla som påverkas lika hårt av de stigande priserna. Som vanligt är det de med lägst och mest otrygga inkomster som drabbas hårdast, medan höginkomsttagare i princip går opåverkade. Skillnaderna i samhället har, precis som priserna, ökat lavinartat.
Bland de som jobbar i handeln och säljer varorna som nu stigit i pris har en tredjedel inkomster som ligger under fattigdomsgränsen. Det här beror framför allt på att många tvingas jobba deltid, sju av tio som jobbar i butik, trots att de vill ha fler timmar. Men i stället för att ge de anställda fler timmar på sina kontrakt ser vi hur stora och tidigare seriösa arbetsgivare som H&M hyvlar arbetstider och tar bort timmar från de anställdas kontrakt. Resultatet är att många inte längre kan leva på sin lön eller köpa de produkter de är anställda för att sälja.
Samtidigt går handelsföretagen som tåget. Nya vinstrekord slogs under pandemiåren 2020 och 2021, och som grädde på moset fick de dessutom miljarder i pandemistöd från staten. Under förra året steg vd-lönerna i handeln med i snitt 21 procent och vi ser indikationer på att företag till och med ökat sina marginaler genom att höja priserna mer än nödvändigt.
Det är dags att prioritera bättre villkor för Sveriges arbetstagare framför ökade vinster. Det är inte bra för någon med ett samhälle där vanliga arbetande människor inte har råd att leva på sin lön. Men det är också viktigt för att köpkraften inte ska urholkas så att företagen tappar sina kunder. De rekordhöga vinsterna gör att det både finns utrymme och motiv att höja lönerna och ge anställda rätt till fler timmar på sina kontrakt. Det gäller för alla Sveriges löntagare, inte bara de som jobbar i handeln.
Men för att klara inflationskrisen behöver också regeringen inte bara lägga i en ny växel utan helt byta växellåda. Slopa skattesänkningarna för höginkomsttagare och satsa i stället på höjda barnbidrag, fler anställda och bättre villkor i välfärden samt stärkta trygghetssystem.
Låt årets fattigaste dag få stanna i januari. Det måste gå att leva på sin lön i Sverige 2023.