Hoppa till innehållet

Debatt

Debatt: Byggnads: Så ska vi stoppa machokulturen

"Det handlar om dig som kränker och det handlar om dig som blir kränkt. Och det handlar om dig som tiger när andra kränks", skriver Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, om kampen mot machokulturen.
"Det handlar om dig som kränker och det handlar om dig som blir kränkt. Och det handlar om dig som tiger när andra kränks", skriver Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, om kampen mot machokulturen.

Dagens ETC

Vi är inte en bransch för dumskallar, skriver Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. Sexismen måste bort. Dels för att alla har rätt att må bra på jobbet, dels för att vi inte har råd att gå miste om kompetens.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Byggbranschen har en tradition av vuxna män som har valt att arbeta med vuxna män. Personer som avvikit från den normen – kvinnor, utlandsfödda, hbtq-personer – har ofta känt sig utstötta. 

I veckan startade Byggnads ihop med Byggcheferna nästa del i kampanjen Stoppamachokulturen. Den heter ”Prata så alla kan lyssna”. Med det vill vi uppmuntra alla dem som på riktigt gör skillnad. De som i vardagen, på jobbet vid fikabordet, vågar ifrågasätta kränkningar. De som inte bara nickar åt fördomar och myter. De som verkligen – just nu – håller på att stoppa machokulturen.

Rödgrön sjudagarstidning – prenumerera nu!

Den här artikeln kommer från lördagsnumret av Dagens ETC. Som prenumerant får du Dagens ETC sju dagar i veckan – på helgerna rakt ner i din telefon, surfplatta eller dator.

Stöd Sveriges rödgröna tidning genom att bli prenumerant.

 

”Visste du att tjejer skrattar med fittan?” Det är ett av de autentiska citat från byggarbetsplatser runt om i landet som vi har samlat ihop. Oacceptabelt, eller hur? Det är inte svårt att förstå att det kan få kvinnor att välja bort byggbranschen från början eller helt enkelt sluta. Det får också män att må dåligt och vantrivas.

Om vi på riktigt ska ändra kulturen som så hårt sitter i väggarna måste vi vara självkritiska och se till oss själva. För det handlar om mig. Det handlar om dig som kränker och det handlar om dig som blir kränkt. Och det handlar om dig som tiger när andra kränks.

För ett par år sedan fick vi nog. Byggnads och Byggcheferna beslutade att stoppa machokulturen inom byggbranschen. Dels för att alla har rätt att må bra på jobbet, dels för att vi inte har råd att gå miste om kompetens.

Vi har haft svårt att bryta mönster. Vi har skrattat åt skämt som inte är roliga. Vi har sagt dumheter för att passa in – men vi är inte en bransch för dumskallar. Vi blir faktiskt fler som säger ifrån. Vi ser att en förändring inte bara är möjlig, utan redan har satt i gång.

Ämnen i artikeln