Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Byggnads kvinnor kräver lika villkor!

Endast 1,4 procent kvinnor i branschen. Det gör att könsroller befästs. Nu vill debattörerna ha ändring på det. (OBS! Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.)
Endast 1,4 procent kvinnor i branschen. Det gör att könsroller befästs. Nu vill debattörerna ha ändring på det. (OBS! Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.) Bild: Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Dagens ETC

”Problemen tar sig andra uttryck i en enkönad bransch där machokulturen fått härja fritt i decennier.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi skall ha en byggbransch där lika lön och lika villkor sätter agendan. Vi vill ha en schysst och jämställd arbetsmiljö, där alla är lika välkomna, oavsett kön, hudfärg, ursprung eller sexuell läggning.

Vi kvinnor som jobbar som byggnadsarbetare har marknadens mest jämställda löneavtal. Även fast vi har samma lön som männen har vi inte samma villkor. Vi vill bli sedda för de byggnadsarbetare och människor vi är, inte för de kön vi har. Där har vi en lång bit kvar.

Under hösten trillade #Metoo-uppropen in från bransch efter bransch och det blev tydligt att sexism inte bara är ett branschproblem, utan ett samhällsproblem!

Men det är fortfarande så att problemen tar sig andra uttryck i en enkönad bransch där machokulturen fått härja fritt i decennier. Såväl kvinnor som män har aktivt valt bort branschen på grund av en kultur som är sexistisk och diskriminerande.

Vi har länge haft de här problemen inom byggbranschen men sedan några år tillbaka har vi sett en tydlig attitydförändring och ett generationsskifte. Kvinnor som har banat väg och outtröttligt kämpat för våra rättigheter. Vilket har resulterat i krafttag för en mer jämställd byggbransch.

I dagsläget är vi 1,4 procent kvinnor i bygg och är långt i från vår målbild. På kongressen 2014 antogs målet att minst fem procent av Byggnads medlemmar ska vara kvinnor 2022. Det är lång väg kvar men vi ser en ökning varje år. Vi är här för att stanna!

Vi har tidigare sagt att det behöver ske en förändring men den sker inte bara hos dig som företagare utan den måste ske även hos dig och mig som medmänniska. Vi bör alla ta vårt ansvar till att få en hållbar arbetsmiljö.

Samtidigt som det finns mängder av arbetsgivare inom byggbranschen som dagligen bryter mot diskrimineringslagen. Deras branschorganisationer går ut och uppmanar tjejer att söka bygg- och anläggning, medan medlemsföretagen vägrar att ta emot kvinnliga lärlingar, ser genom fingrarna med glåpord och sexistiskt klotter och tycker inte att de har tid för fortbildningar inom psykosocial arbetsmiljö.

Snacka om dubbla budskap.

Det är alltid arbetsgivarens ansvar att lagar och regler efterföljs och detta måste tas på största allvar. Att chefer som sprider fördomar, befäster gamla könsroller och ger kvinnor och män olika möjligheter måste få ett slut. Det är diskriminering och ett arbetsgivaransvar.

Som fackförbund kräver vi därför följande:

  • Verklig nolltolerans och konsekvenser för förövaren.
  • Likabehandlingsplan. Kartlägg och följ upp minst en gång per år.
  • Avsluta kontrakt med underentreprenörer som beter sig illa/uttalar sig sexistiskt, rasistiskt eller på annat sätt kränkande gentemot kollegor.
  • Kompetensutveckling. Fortbilda personal, framför allt chefer, i likabehandling/ antidiskriminering så de vet hur de ska agera och att de ska agera!
  • Kanaler där en kan anmäla, skapa en kultur för att våga anmäla och bli lyssnad på, få stöttning och uppföljning. Även “säkra” kanaler där en anmäler till tredje part för att kunna vara anonym. Som i sin tur rapporterar till företagsledning.
  • Representation och bred rekrytering.
  • Könsneutralt språk, säg inte gubbarna, gubbkurva, säg inte “vad kul att ha en kvinna här” – vi ska uppskattas för vad vi gör, inte vad vi är.
  • Språk generellt – i dokument och bestämmelser (likt AB, ABK och ABT där aktörer i branschen, bland andra beställare och entreprenör, benämns som han och honom).

Nätas styrgrupp (Byggnads kvinnliga nätverk)

Anna Glas, snickare

Emmelie Renlund, snickare, nu ombudsman på Byggnads

Isabelle Lundberg, plattsättare

Anna Lundström, ställningsbyggare

Stephanie Olsson, snickare

Paulina Johansson, rörmokare, nu ombudsman på Byggnads