Opinion
Debatt: Byggnads: Därför strejkar vi
Dagens ETC
Vi har ett uppdrag från våra medlemmar att driva deras krav och förbättra deras villkor, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Byggnads gick in i avtalsrörelsen med 31 yrkanden. Där finns konkreta förslag på hur vi välkomnar kvinnor, nyanlända och lärlingar till en byggbransch som skriker efter arbetskraft. Där finns konkreta förslag på hur vi jobbar vidare mot låglönekonkurrens, fiffel och svart arbetskraft. Vi har en uppriktig önskan om förbättra branschen och våra medlemmars villkor. Möta framtiden.
Ett av de 31 yrkandena var ett lönekrav på 3,2% och en extra satsning på de som tjänar minst. Det kravet, och vår kampanj, satte hela avtalsrörelsen under press. Och vi fick resultat, det blev en låglönesatsning och en högre nivå för industrin än det annars hade blivit. Det är vi nöjda och stolta över. Våra låglönegrupper, byggstädarna, kan få ett rejält lyft. Andra förbund har fått ett bättre utgångsläge. Därför kan vi också acceptera och följa rekommendationen från LO och Svensk Näringsliv
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Striden har stått och står fortfarande också om våra löneformer. I förhandlingarna möttes vi av en arbetsgivarpart som bara ville förändra våra lönesystem och ta bort all reell möjlighet till inflytande och delaktighet. En arbetsgivare som vill backa in i framtiden.
Frågan ställs hur vi kunde säga nej till medlarnas slutbud där arbetsgivarnas krav om förändrade ackordslöner var borta. Svaret är enkelt. Inga av våra 31 yrkanden fanns i budet. Inga. Det var tomt.
Så nu kan vi lägga konspiratoriska teorier åt sidan om att vårt lönekrav handlar om en maktkamp inom LO. Vi kan också lägga alla teorier om dolda agendor och vilseledande kommunikation åt sidan. Låt oss ha fokus på vad det faktiskt handlar om.
Vi har ett uppdrag från våra medlemmar att driva deras 31 krav och förbättra deras villkor. Det är nu under avtalsrörelsen som vi har chansen att ta steg framåt, då kan vi inte nöja oss med att stå kvar på ruta ett. Det är nu upp till båda parter att få slut på en oönskad strejk. Vi är beredda att ta ansvar för att byggavtalet blir modernt och framtidsinriktat. Frågan är om Sveriges Byggindustrier är det?