Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bygg bostäder som vanliga människor har råd med

Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC

Svensk bostadsmarknad gynnas av breda överenskommelser som ger långsiktiga spelregler. Därför hoppas vi att bostadssamtalen så snart som möjligt resulterar i att det börjar byggas bostäder som vanligt folk har råd att bo i, skriver debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hittills har bostadssamtalen som regeringen bjöd in oppositionen till i januari resulterat i noll överenskommelser. Det är oroväckande, med tanke på den höga bostadsbristen och låga byggtakten. 94 procent av Sveriges unga mellan 18 och 25 år tycker att bostadsbristen är den största samhällsutmaningen, enligt en undersökning från Novus. Bara fem procent av dessa har förtroende för att politiker kan lösa den samhällsutmaningen. Det borde motivera våra politiker att flytta fram positionerna i frågan.

Svensk bostadsmarknad gynnas av breda överenskommelser som ger långsiktiga spelregler. Därför hoppas vi att bostadssamtalen så snart som möjligt resulterar i att det börjar byggas bostäder som vanligt folk har råd att bo i. SSU föreslår tre reformpaket som är nödvändiga för vända den negativa byggtrenden:

1. Ökat statligt ansvarstagande genom

regionala byggbolag

Sveriges byggpriser är högst i EU. Orsaken är att delar av byggbranschen domineras av ett fåtal stora aktörer och effekten blir att många bostadsföretag inte klarar av att bygga bostäder med rimliga boendekostnader. Under 2016 behöver det industriella byggandet få ett genombrott, byggpriserna pressas och konkurrensen på marknaden öka. En modell med offentligt ägda byggbolag på regional nivå bör prövas. Syftet bör vara att genomföra samhällsnyttiga byggprojekt. De regionala byggbolagen kan vara en aktör som bidrar till att öka det industriella byggandet. En sådan modell skulle dessutom förbättra konkurrensen på byggmarknaden.

För att utveckla det industriella byggandet och pressa byggpriser krävs också fler ansvarstagande bostadsföretag. I ett läge när marknadens aktörer inte förmår leverera tillräckligt med investeringar i bostadsbyggande och inte tar socialt ansvar måste staten ta ansvaret för att alla ska få ett hem. Den kommunala allmännyttan har av olika anledningar inte tillräckligt förmått öka byggandet av bostäder som vanligt folk har råd med. Därför bör idén om en statlig allmännytta prövas.

2. Snabbare och billigare byggande

För att unga ska kunna flytta hemifrån behövs betydligt kraftigare investeringar än vad som hittills genomförts. Sådana satsningar ska fokusera på bostäder till rimlig kostnad, framförallt billiga hyresrätter.

För att få igång byggandet krävs också kommuner som bygger både snabbare och billigare. Idag tar det orimligt lång tid för ett bostadsprojekt att gå från idé till inflyttning. SSU krävde i augusti att varje kommun bör ges ett tydligt bostadsmål baserat på det övergripande, nationella målet. Det förslaget verkar regeringen nu omfamna. Det är dock centralt att kombinera sådana krav med ökat statligt stöd till kommunerna.

3. Rimliga hyror och nedtrappat ränteavdrag

Det är hög tid att införa ett tydligare jämlikhetsperspektiv i den svenska bostadspolitiken. En del i det handlar om att fasa ut det orättvisa ränteavdraget, och en annan del handlar om att stå upp för rimliga hyror.

Ränteavdraget gynnar i huvudsak rika hushåll, missgynnar byggande av hyresrätter och kostar årligen staten 30 miljarder. Pengar som borde användas till ökade investeringar i bostadsbyggande. Det första steget borde vara att sänka taket för avdraget, samt komma överens om en årlig nedtrappning.

En annan aspekt av bostadsmarknaden är hyrorna. Från höger lyfts förslag om att riva upp dagens system där marknadens parter förhandlar om hyran till förmån för marknadshyror. Det hade försvårat för unga att ta sin in på bostadsmarknaden och med stor sannolikhet tvingat många att flytta. När marknadshyror infördes i Norge steg hyrorna med 60 procent på sex år och i Helsingfors med 42 procent på fem år. Regeringen måste därför stå upp mot högerns föreslagna förmögenhetsöverföring från hyresgäster till fastighetsägare.

Det minsta Sveriges unga kan begära är att ha möjlighet att kunna flytta dit drömutbildningen, det första jobbet eller den första kärleken finns. Det handlar om självständighet och frihet, men också om trygghet och jämlika förutsättningar att leva ett gott liv.

Philip Botström

Förbundsordförande, SSU

Ola Palmgren

Bostadspolitisk talesperson, SSU