Vårt Drömsverige 2025
Debatt: Bullerbyn i verkligheten – om vi vågar fatta besluten
Denice Westerberg, förbundsordförande Ungsvenskarna (bilden) och Vilgot Hansson, ledamot i förbundsstyrelsen Ungsvenskarna, skriver första inlägget av ungdomsförbunden i debattserien Vårt Drömsverige 2050.
Dagens ETC
Föreställ er barnen i Bullerbyn. De springer över blomstrande ängar, trygga och fria, i ett samhälle där varje människa delar språk, värderingar och kultur. Så börjar Ungsvenskarnas vision om Sverige år 2050.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Ett Sverige där den starka välfärden, sammanhållningen och den gemensamma känslan för ansvarstagande och rättvisa präglar vardagen. Denna vision, som må kännas avlägsen i dagens samhälle, är trots allt inte en utopi – den kan bli verklighet om vi vågar fatta de beslut som krävs.
Detta är konsekvensen av en naiv migrations- och integrationspolitik som splittrat vårt land.
Idag har unga svenskar aldrig fått uppleva det Sverige som deras mor- och farföräldrar berättat om. I stället har de växt upp i ett samhälle med parallella strukturer, där hundratusentals medborgare inte anser sig vara en del av det svenska samhället och i ett land där välfärdens kvalitet inte motsvarar de höga skatter vi betalar. Detta är konsekvensen av en naiv migrations- och integrationspolitik som splittrat vårt land.
För att nå vårt mål – ett homogent, tryggt och fungerande Sverige år 2050 – krävs tydliga krav och tydligt ansvarstagande. Vägen dit är inte enkel, men resan dit är nödvändig. Gamla ideal om arbete, flit, ansvarstagande och gemensamma normer har trängts undan i kölvattnet av massinvandring och vänsterpolitik, vanskliga internationella åtaganden och en överdriven tilltro till EU.
Resultatet har blivit en välfärdsstat som inte lever upp till förväntningarna, en skattebörda som är bland världens högsta och ett samhälle där otryggheten tillåtits breda ut sig.
Nolltolerans mot antisocialt beteende och kriminalitet måste vara en självklarhet. Vi kan inte fortsätta acceptera att gängkriminalitet och hedersförtryck sätter agendan i stora delar av landet. Rättsväsendet och andra myndigheter ska ges de verktyg som krävs för att agera kraftfullt och omedelbart mot dem som hotar vår gemenskap. I morgondagens Bullerby ska ingen oroa sig för skjutningar runt husknuten. Trygghet ska vara regeln, inte undantaget.
Vi måste också uppvärdera det svenska medborgarskapet. Ett svenskt pass är inte bara en bit papper – det är ett privilegium som måste förtjänas. Den som ljugit sig in, undergräver våra värderingar eller upprepade gånger bryter mot våra lagar ska inte ha rätt att kalla sig svensk. Vi måste kunna återkalla medborgarskapet för invandrare som begår brott eller inte visar på lojalitet och en vilja att bidra till vårt samhälle. Bara genom att vara tydliga och konsekventa och genom att säga nej till dem som föraktar det svenska kan vi återskapa det sammanhållna och trygga Sverige som en gång var vårt.
Till år 2050 vill vi se ett Sverige som har lämnat EU.
Denna förändring kräver ett självständigt Sverige – fritt att bestämma över sina egna angelägenheter. EU-medlemskapet har begränsat vår handlingsfrihet och dränerat resurser på ineffektiv byråkrati. Till år 2050 vill vi se ett Sverige som har lämnat EU och som därför fullt ut kan forma sin egen framtid.
Ett fritt och självständigt Sverige med en stram och ansvarsfull migrationspolitik öppnar i sin tur dörren för att återupprätta den välfärdsstat som våra förfäder byggde upp. När vi betalar några av världens högsta skatter är det rimligt att förvänta sig vård, skola och omsorg i världsklass. År 2050 ska vården vara tillgänglig, skolan ge våra barn bästa möjliga start i livet och äldreomsorgen garantera trygghet och värdighet för dem som byggt upp vårt land.
Den röda tråden i vår politik är tydlig: genom att ställa skarpa krav på medborgarskapet, visa nolltolerans mot kriminalitet, frigöra oss från EU:s byråkratimonster och genom att satsa på att återuppbygga den starka välfärdsstaten formar vi ett nytt Sverige.
Vi i Ungsvenskarna är redo att ta oss an denna uppgift. Vi är beredda att som framtida politiker fatta de svåra besluten och ta de steg som krävs för att våra barn och barnbarn ska få uppleva ett Sverige som de stolt kan kalla sitt hem.
Det är dags att lämna halvhjärtade kompromisser bakom oss. Visionen om barnen i Bullerbyn ska inte stanna vid en nostalgisk dröm, den ska bli verklighet.
• Ibland måste en debattsida ha ett vidare perspektiv än bara här och nu. Så vad passar bättre än att fråga framtidens politiker och beslutsfattare vad de tänker för långa tankar?
• Vi börjar med samtliga ungdomsförbund, som fått frågan om de vill skriva visionärt på temat: Så här vill vi att Sverige ska fungera år 2050.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.