Hoppa till innehållet

Dagens ETC

Debatt: Bryt samarbeten med Turkiet – och få hem Joakim Medin

Marcus Willershausen, utrikespolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet

Marcus Willershausen, utrikespolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet

Bild: Press

Dagens ETC

Den svenska regeringen måste vara beredd att tydligt stå upp för våra medborgare och uppmana våra allierade i EU att ställa sig bakom kravet på att släppa Joakim Medin. Så länge han sitter fängslad måste det diplomatiska och ekonomiska trycket öka.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Joakim Medin måste omedelbart släppas fri. Att Turkiet inte är en fungerande demokrati kommer inte som någon nyhet. Oppositionella som Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoglu hindras från att utmana president Erdogan och fängslas. Den kurdiska gruppen utsätts för förtryck. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar Turkiet 2024 på plats 158 av 190 i världen. Fallet med Joakim Medin visar med all tydlighet varför Turkiet har den placeringen. Nu måste den svenska regeringen göra allt i sin makt för att få hem Medin.

Genom åren har den tysta diplomatin inte lyckats. Dawit Isaak, Gui Minhai och Ahmadreza Djalali sitter alla fortfarande fängslade. Det är uppenbart att priset för att frihetsberöva svenska medborgare måste bli högre. 

Eritrea, Kina och Iran är brutala diktaturer som knappt har ett intresse av att upprätthålla en demokratisk fasad. 

Turkiet är en allierad till Sverige genom Nato och har varit en viktig part i förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland om bland annat ukrainskt spannmålsexport. Det är inte en anledning att vara mindre kritisk när en svensk medborgare och journalist fängslas och anklagas på orimliga grunder för brott som går ut på att man kritiserat landets ledning. 

Det är snarare skäl att vara än mer kritisk eftersom vi förväntar oss att just våra allierade lever upp till våra demokratiska värderingar vi kommit överens om att gemensamt försvara. Varje dag oroas vi över vad värdet av vår gemensamma militärallians innebär med den nuvarande amerikanska presidentens ageranden. Samma typ av oro är högst befogad när Turkiet fängslar en svensk journalist. 

Om Turkiet inte omgående friger Joakim Medin måste det få tydliga konsekvenser för vårt samarbete. I samband med Natos toppmöte i Vilnius 2023 kom Sverige och Turkiet överens om ett nytt samarbete för säkerhetsfrågor. Den bilaterala säkerhetsdialogen går under namnet Security Compact. I januari i år reste utrikesminister Maria Malmer Stenergard och justitieminister Gunnar Strömmer till Ankara  för att bland annat diskutera ”den gemensamma kampen mot terrorism”. 

Det borde vara en självklarhet att det samarbetet inte kan fortgå så länge den turkiska regimen håller Joakim Medin fången. En annan del av avtalet inkluderade ett ökat ekonomiskt utbyte. Inte heller det kan fortsätta som planerat.

Diplomatiska samtal ska alltid vara det första steget för att lösa svåra situationer och få hem fängslade medborgare. Det måste också följas av ett hårt tryck om motparten inte är beredd att gå en till mötes. Den svenska regeringen måste vara beredd att tydligt stå upp för våra medborgare och uppmana våra allierade i EU att ställa sig bakom kravet på att släppa Medin. Så länge han sitter fängslad måste det diplomatiska och ekonomiska trycket öka, och samarbetet mellan Sverige och Turkiet kan inte fortsätta som vanligt. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.