ETC Malmö
Debatt: Bryt orättvisan på Malmös bostadsmarknad
ETC Malmö
Vi vill inte ha en bostadsmarknad där etnicitet påverkar enskilda människors möjlighet att få en bostad. Där ett namn bestämmer vilken stadsdel du ska bo, skriver veckans debattör Johanna Ingemarsson, jurist på Malmö mot Diskriminering.Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.
Vi vill inte ha en bostadsmarknad där etnicitet påverkar enskilda människors möjlighet att få en bostad. Där ett namn bestämmer vilken stadsdel du ska bo i eller där barn tvingas flytta för att föräldrarna aldrig får ett förstahandskontrakt, skriver veckans debattör Johanna Ingemarsson, jurist på Malmö mot Diskriminering.
Tänk dig att du cyklar genom Malmö. Du börjar med havet och de nybyggda bostadsområdena i ryggen, tar dig genom stadskärnan och vidare ut mot miljonprogrammens spruckna fasader och överfulla sopcontainrar. Stanna där. Fundera på vad du har sett. Det är en segregerad stad.
Malmö är en stad som huserar en fantastisk blandning av människor men med skarpa gränser. Din granne tjänar lika mycket som du eller inget alls precis som du. Är du född i Sverige av ”svenska” föräldrar har du ofta personer med samma bakgrund som grannar.
Har du kommit som invandrare till Sverige eller har dina föräldrar gjort det så har antagligen grannen det med. Malmö kommer näst efter Landskrona i toppen över Sveriges mest segregerade städer och segregationen har ökat de senaste årtiondena. Detta lyfts i Malmökommissionens rapport som kom tidigare i år.
Sätt dig ner. För nu ska du till detta lägga en akut brist på billiga hyreslägenheter. Kan du köpa en lägenhet så finns det en hel del att välja mellan på Hemnet eller har du råd att betala 12 000 kronor i månaden för en tvåa så har stadens kommunala bostadsbolag sådana lägenheter utlagda på Blocket. Detta är Malmös bostadsmarknad.
Men hur kommer det sig att en familj tvingas bo nio personer i en tvåa som är 30 kvm mindre än den lediga lägenheten på Blocket? Vem är det som tvingas att bo kvar hos en hyresvärd som missköter fastigheten eller som inte tar tag i trakasserier från grannarna? Vem är det som blir helt utan bostad?
Om du råkar ha ett svenskklingande namn så har du 60 procent större chans att få ett positivt svar på din lägenhetsansökan än en person med ett icke svenskklingande namn. Detta visades i en studie som gjordes vid Linnéuniversitetet 2010. Året efter studerade diskrimineringsombudsmannen (DO) bostadsmarknaden. DO konstaterade att personer som uppfattas som romer, muslimer, personer med funktionsnedsättning eller homosexuella många gånger riskerar att bli sämre behandlade när de söker eller avser att köpa en bostad och att denna risk även föreligger i andra mellanhavanden mellan exempelvis hyresvärd och hyresgäst. Att diskriminering sker på bostadsmarknaden i Sverige är ett faktum. Malmö är givetvis inget undantag.
Malmö mot Diskriminering (MmD) fick i mars 2013 ett projektstöd från Malmö stad för att under ett år arbeta med frågan om diskriminering på bostadsmarknaden med Hyresgästföreningen som stödpartner. I projektet har MmD som ambition att nå ut till dem som riskerar att utsättas för diskriminering och arbeta för att diskrimineringslagens skydd blir omsatt i praktiken. För trots studier och fakta så syns inte bostadsdiskriminering i rättstillämpningen: Endast fem mål avseende diskriminering på bostadsmarknaden har prövats i Sverige. Inga mål har prövats i en skånsk domstol.
MmD:s förhoppning är att genom projektet kunna driva fler diskrimineringsärenden som rör bostadsmarknaden och därigenom påbörja arbetet mot något annat än det vi ser idag. Vi vill inte ha en bostadsmarknad där etnicitet är en faktor som påverkar enskilda människors möjlighet att få en bostad, där ett namn bestämmer vilken stadsdel du ska bo i eller där barn tvingas flytta om och om igen för att föräldrarna aldrig kommer kunna få ett förstahandskontrakt.
Res dig upp och cykla hem. Om du har ett hem. På vägen dit vill vi att du funderar på om detta är det Malmö du vill ha?