Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Bostadspolitiken behöver bli mer social

Kraftsamling. ”Det behövs en kraftsamling och en ny inriktning på politiken om vi på allvar ska kunna minska hemlösheten”, skriver Stefan Nilsson (MP). 
Kraftsamling. ”Det behövs en kraftsamling och en ny inriktning på politiken om vi på allvar ska kunna minska hemlösheten”, skriver Stefan Nilsson (MP).  Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

ETC Stockholm

Det behövs en social bostadspolitik. Alla ska ha rätt till ett eget boende. I Stockholm har den moderatstyrda majoriteten gett upp, skriver Stefan Nilsson, gruppledare (MP) i Stockholms stad.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Det behövs en social bostadspolitik. Alla ska ha rätt till ett eget boende. I Stockholm har den moderatstyrda majoriteten gett upp, skriver Stefan Nilsson, gruppledare (MP) i Stockholms stad.

Enligt den senaste kartläggningen lever nästan 3 000 personer i hemlöshet i Stockholms stad (2012). På två år ökade den akuta hemlösheten, det vill säga uteliggare, akutboende, härbärgen, med 24 procent till nästan 500 personer. Även antalet personer som övernattar i andra tillfälliga boendealternativ såsom camping, hotell eller vandrarhem har stigit kraftigt.

Personer i hemlöshet har olika bakgrund och olika situationer precis som andra. Det finns ingen typisk hemlös, inga egenskaper som gör en person lämplig för hemlöshet. Och precis som det inte finns en orsak till att personer blir och förblir hemlösa finns inte heller en enkel lösning. Miljöpartiet har betydligt högre ambitioner än det program för att minska hemlösheten som den moderatledda majoriteten i Stockholm nyligen har beslutat om. Några viktiga punkter är:

1. Alla ska garanteras ett eget tryggt boende. Likt mat, kläder och utbildning är bostad en grundläggande rättighet. Det ineffektiva systemet med boendetrappor ska ersättas med metoden Bostad först. Stöd- och vårdinsatser ska ske utifrån individens behov med bostaden som utgångspunkt. I Moderaternas program saknas helt denna ambition. 

2. Barnfamiljer ska inte vräkas. Det fanns länge en konsensus bland alla partier i riksdag och Stockholms kommunfullmäktige om att barn inte ska vräkas från sina hem. Detta är nu borta i Moderaternas program för att motverka hemlöshet i Stockholms stad. Det finns inte ens några mål om att färre barnfamiljer än i dag ska vräkas från sina hem.

3. Ökad byggtakt och en social bostadspolitik. I grunden handlar hemlösheten om tillgången på bostäder. En social bostadspolitik innebär att fler områden får blandade boende- och upplåtelseformer och att allmännyttiga bostadsbolag tar del i det sociala ansvaret. Miljöpartiet har en plan för 150 000 nya bostäder i Stockholm fram till 2030, varav 20 000 de närmaste fyra åren.

4. Fler små och billiga hyresrätter. Hyresrätten är viktig för att säkra möjligheten till rörlighet på bostadsmarknaden. Ökningen av hemlösheten beror ofta på att människor aldrig får in en fot på bostadsmarknaden. Andelen hyresrätter i Stockholm har minskat kraftigt i och med Moderaternas utförsäljningar. Möjligheten att vid abrupta livsförändringar skaffa en ny bostad är närmast obefintlig för den som inte redan är väletablerad på bostadsmarknaden. Kraven för att få ett hyreskontrakt behöver sänkas: en betalningsanmärkning ska inte per automatik utesluta någon.

Det behövs en kraftsamling och en ny inriktning på politiken om vi på allvar ska kunna minska hemlösheten. 

Ämnen i artikeln