Opinion
Debatt: Bildt glömmer kvinnorna i sin utrikesdeklaration
Dagens ETC
"Respekt för kvinnors mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar fred förbättras om kvinnor och civilsamhället deltar vid förhandlingsbordet. Om detta säger Carl Bildt inte ett ord", skriver Lena Ag, generalsekreterare i Kvinna till Kvinna.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Carl Bildt har precis presenterat regeringens utrikespolitiska deklaration. I årets deklaration tonas kvinnors rättigheter och roll för fredlig utveckling ned jämfört med tidigare år.
Det närmar sig slutet på Carl Bildts andra mandatperiod som utrikesminister. Den utrikespolitiska deklaration som han presenterade i riksdagen idag kan bli hans sista.
Kvinna till Kvinna har under flera år granskat utrikesministern och funnit att kvinnors roll för fred och säkerhet ofta saknas i svensk utrikespolitik. Vi har många gånger tvingats konstatera att Carl Bildt sällan nämner hur grundläggande det är för fred och demokrati att kvinnor får vara med och utforma sina samhällen och att kvinnors mänskliga fri- och rättigheter respekteras.
I år är det kanske mer aktuellt än någonsin. Kvinnors deltagande i kommande fredsförhandlingar om Syrien har varit på dagordningen inom FN och EU på ett tydligare sätt än tidigare. I fredsförhandlingar läggs grunden för ett framtida samhälle. Respekt för kvinnors mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar fred förbättras om kvinnor och civilsamhället deltar vid förhandlingsbordet. Om detta säger Carl Bildt inte ett ord.
Utrikesdeklarationen är grunden för Sveriges prioriteringar inom utrikespolitik och utvecklingsarbete. Hur mycket plats kvinnors rättigheter och jämställdhet får har varierat under åren. Carl Bildt har vissa år nöjt sig med att pliktskyldigt nämna FN:s resolution 1325 och 1820 om kvinnor, fred och säkerhet (2007, 2010, 2011). Andra år har Bildt tydligare lyft vikten av jämställdhet och kvinnors makt för demokrati och utveckling (2008, 2012).
Carl Bildt brukar beteckna det mesta han gör som ”viktigt”, middagar, samtal, möten… Det är hög tid att han lyfter kvinnors rättigheter och deltagande som viktiga för fred och demokrati. Just den här chansen missade han dock.
Lena Ag, generalsekreterare, Kvinna till Kvinna