Opinion
Debatt: Betala in skatten innan ni börjar gnälla, Spotify
Dagens ETC
Istället för att ställa svenska politiker inför ultimatum kan Spotify-grundarna förslagsvis börja betala skatt, så kan de senare skörda frukten av Sveriges välfärd, skriver Lisa Sergeeva.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I ett öppet brev publicerat den 12 april förklarar Daniel Ek och Martin Lorentzon, grundare av Spotify att de överväger att flytta sin verksamhet till USA; vilket skulle innebära att tusentals jobb från Sverige försvinner. Brevet, som främst är riktat till svenska politiker, belyser ett antal problemområden. Daniel Ek och Martin Lorentzon beskriver sin oro över bostadskrisen, att det finns alldeles för få hyresrätter. Detta utgör ett hinder för dem att etablera sig i Stockholm eller Göteborg, då deras medarbetare skulle ha svårt att finna en bostad att hyra. Helt riktigt, visst är det svårt att få bostad i svenska storstäder. Applåder för att de som företagare åskådliggör det.
De beskriver vidare hur utbildningssystemet i Sverige är otillräckligt, då programmering (något som Spotify är beroende av att hitta talanger inom) i bästa fall introduceras sent i skolgången. De riktar även kritik mot att exempelvis slöjd är ett obligatoriskt ämne i skolan, samtidigt som programmering inte är det. Och återigen är det helt riktigt, visst skulle den svenska skolan tåla en nypa modernisering. Återigen; applåder.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vidare diskuteras bland annat bristande möjligheter att göra medarbetare till delägare samt hur betungande det är att i Sverige betala sociala avgifter för sina anställda, detta är då ett problem för företagets framtida tillväxt. Visst tas hotet om att flytta verksamheten till USA på allvar, det vore självklart fördelaktigt om Daniel Ek och Martin Lorentzon valde att anställa svensk arbetskraft; om inte av ekonomiska skäl så av symboliska. Sverige ska vara stolta över Spotify.
När då Spotify-grundarna diskuterar politiska hinder för sin verksamhet, hinder som ju kräver att politiker satsar mer skattemedel på bland annat bostadsbygge och utbildning passerar inte känslan av avsmak obemärkt förbi. Det är nämligen så att Spotifys moderbolag är placerat i Luxemburg, av just skatteskäl. Även grundaren Martin Lorentzon undviker skatt i Sverige, genom ett brevlådeföretag i Cypern. De är alltså skattesmitare. Sammanfattat; de som påstår att de svenska förutsättningarna är hämmande för ett växande företag betalar själva inte skatt i Sverige. Men ändå förväntar de sig att fler bostäder ska byggas samt att fler ska utbildas. Bara det att vi andra ska stå för kostnaden.
Istället för att ställa svenska politiker inför ultimatum kan Spotify-grundarna förslagsvis börja betala skatt, så kan de senare skörda frukten av Sveriges välfärd. Vad är det om inte win-win? Att som företagare vilja profitera är rimligt, men att undvika skatt och samtidigt förvänta sig stark välfärd är absurt. Det är framförallt inte den svenska politiken som eventuellt hindrar Spotifys tillväxt, det är girigheten. Mycket vill ha mer. Och det ska vi aldrig applådera.
Läs även Spotifys replik:
"Vi betalar skatt i Sverige"
Lisa Sergeevas slutreplik:
"Spotify hoppas att gräset är grönare på andra sidan"