Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Debatt: Beröm för insatsen för hemlösa

Bild: Bild: FANNI OLIN DAHL/TT

ETC Malmö

I framtiden ­hoppas vi att alla goda krafter i Malmö ska fortsätta arbetet med att skapa ett Malmö som vi alla kan vara stolta över.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.

Vi har under senare tid kritiserat Malmö stad och ordförande för Sociala resursnämnden, Carina Nilsson, för deras hantering av utsatta EU-medborgares behov av värme och skydd.
Därför är det på sin plats att vi också ger ett erkännande till Malmö stad och Carina Nilsson när man nu ordnar ett natthärbärge och en mötesplats för människor i nöd.

Fortfarande görs det inte direkt av Malmö stad, utan med hjälp av olika frivilligorganisationer, men det har vi inga synpunkter på. Det viktiga är att det görs.

Det är dock viktigt vilka signaler Malmö stad sänder ut till både -tjänstemän och vanliga medborgare. Att visa stöd och förståelse för utsatta människor påverkar bemötande och attityder på alla nivåer. Allt från hur människor blir bemötta i kontakten med socialtjänst och sjukvård till bemötandet från människor på gatan.

Därför tycker vi att Malmö stad och Carina Nilsson visar mod när man på detta sätt står upp för utsatta människor och med kreativitet och empati skapar lösningar som inte står i konflikt med de ramar som bland annat kommunallagen ger utrymme till. 

Man ska komma ihåg att det är många behov som ska tillgodoses när man ansvarar för driften av en kommun och trycket har säkert varit hårt från många håll att inte göra mer, utan snarare mindre för dessa utsatta människor. 

Därför känns det bra att få ett kvitto på att socialt engagemang och opinionsbildning från vanliga medborgare har gett resultat och vi ser positivt på möjligheten till en utökad dialog när det gäller det fortsatta arbetet med människor som lever i en utsatt situation.

I framtiden hoppas vi att alla goda krafter i Malmö ska fortsätta arbetet med att skapa ett Malmö som vi alla kan vara stolta över.

När behovet av skydd och värme nu tycks vara nära en lösning, så ser Soppkök Malmö fram emot en utveckling där Sverige arbetar utifrån nationella riktlinjer för att lösa situationen på bästa möjliga sätt i hela landet. Frågan bör även lyftas upp ytterligare på EU-nivå där alla länder gemensamt kan ta ordentliga krafttag mot problematiken som dessa utsatta människor ställs inför och samtidigt bidra med hållbara och långsiktiga lösningar i hemländerna. Att bo på gatorna och behöva tigga för sin försörjning ska vi snarast möjligt förpassa till historieböckerna.

Vi ser också fram emot en utveckling där människor som är skrivna i vår kommun får det alla människor har rätt till; en bostad.

Vi ser fram emot ett ökat stöd till ”Bostad först”.

Vi ser fram emot en bostadsförmedling som inkluderar alla fastighetsägare.

Vi ser fram emot en diskussion om tillgängligheten till bostäder, det vill säga vilka krav som fastighetsägarna ställer på människor för att få tillgång till en bostad.

Avslutningsvis ser vi också fram emot en regering som tar sitt förnuft till fånga och inser att kommunerna behöver stöd för att kunna bygga bort bostadsbristen.

Det finns mycket att göra för att skapa ett samhälle vi kan vara stolta över.

Malmö år vårt gemensamma ansvar och vi får den stad vi förtjänar.

Vi ser fram emot ett 2015 där alla goda krafter arbetar mot ett gemensamt mål där hemlöshet och social utsatthet är undantag och inte något som definierar den allmänna stadsbilden.

Ämnen i artikeln