Opinion
Debatt: Begränsad aborträtt hotar hälsan
Dagens ETC
Genom att begränsa kvinnors rätt till abort vill de patriarkala krafterna än en gång ta kontrollen över kvinnors sexualitet, skriver flera organisationer.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kvinnor ska betraktas som medborgare, inte som ”avelsboskap”. Genom att begränsa kvinnors rätt till abort vill de patriarkala krafterna än en gång ta kontrollen över kvinnors sexualitet, skriver flera organisationer.
När nu Spanien, i likhet med flera medlemsländer i EU, radikalt vill begränsa rätten till abort är det ett allvarligt hot mot alla kvinnors rätt till reproduktiv hälsa. Att bestraffa och kriminalisera abort och därmed kvinnors rätt till sin kropp äventyrar hälsa och liv för kvinnor världen över.
Sveriges kvinnor vallfärdade en gång i tiden till Polen som då hade rätten till legal abort inskriven i lagen. Svenska kvinnor lyckades sedan genomdriva en lagändring även i Sverige. Nu är aborträtten så gott som upphävd i Polen på grund av konservativa religiösa krafter.
Kvinnorörelsen i Polen har tvingats upprätta underjordiska abortkliniker och delar ut preventivmedel i smyg. En stark tillbakagång på nära håll.
Genom lagförslaget i Spanien trampar Rajoy-regeringen på kvinnors frigörelsekamp sedan åratal och ger uttryck för den värsta politiska konservatism och religiösa extremism som kan uttryckas.
Vi undertecknande organisationer i Sverige och Frankrike uttrycker genom detta uttalande vårt fulla stöd till de spanska kvinnornas beslutsamhet att mobilisera för den grundläggande rätten till abort – en rättighet förvärvad genom omfattande kamp och till gagn för kommande generationer. Kvinnor ska betraktas som medborgare, inte som ”avelsboskap”. Genom att begränsa kvinnors rätt till abort vill de patriarkala krafterna än en gång ta kontrollen över kvinnors sexualitet.
Vi vill att alla kvinnor i Europa har en fri tillgång till legal abort. Behovet av att bevara och utveckla abortklinikerna i Europa är uppenbar och ingår också i vår kamp för kvinnors rätt till reproduktiv hälsa i enlighet med FN:s konventioner och deklarationer.
Aborträtten är en grundläggande rättighet som påverkar alla kvinnors rättigheter och som måste vara en del av en övergripande folkhälsopolitik .
Alla kvinnor ska ha den självklara rätten över sina kroppar!
Nätverket mot hedersrelaterat våld, Sverige
Femmes Solidaires, Frankrike
UN Women nationell kommitté, Sverige
GADIP forskar- och praktikernätverk, Global Studies Göteborgs universitet
Angela Beausang, Roks Sverige
Carina Ohlsson, förbundsordförande SKR
Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande
Rossana Dinamarca (V), riksdagsledamot och feministisk talesperson
Mikael Gustafsson (V), EU-parlamentariker och ordförande i EU:s jämställdhetsutskott
Carina Hägg (S), riksdagsledamot och ledamot i Europarådets Parlamentariska Församling (PACE)
Tina Acketoft (FP), riksdagsledamot, ledamot i Europarådets parlamentariska församling, kandidat till Europaparlamentet
Malin Björk (V), kandidat till EU parlamentet, för Vänsterpartiet
Marianne Eriksson (V), f d EU-parlamentariker och då vice ordförande i kvinnoutskottet
UN Women Örebro
Folkhälsobyrån i Västerås
Birgitta Essén, universitetslektor i internationell kvinno- och mödrahälsovård, Uppsala universitet samt överläkare, Akademiska sjukhuset
Claes Borgström, advokat, före detta Jämställdhetsombudsman
Chris Lundberg, läkare, Stockholm