Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Begränsa inte strejkrätten!

Bild: Bild: Adam Ihse / TT

Dagens ETC

Med bestörtning bevittnar vi hur arbetarklassens makt i fackliga frågor nedmonteras av regeringen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sedan 1990-talet har den svenska arbetsmarknaden successivt ändrats till det sämre för arbetarklassen.

Bemanningsföretag och otrygga anställningsformer har stärkt makten för arbetsköparna till nackdel för arbetarklassen och det växande prekariatet. Regeringar av olika kulörer har antingen accepterat försämringarna eller via lagstiftning gällande arbetsmarknaden aktivt bidragit till att utarma makten för arbetarklassen (”Nomader på den svenska arbetsmarknaden”, Katalys nummer 44).

I samband med den pågående fackliga konflikten i Göteborgs containerhamn kan den nuvarande regeringen komma att medverka till att försvaga arbetarklassen genom att utarma epicentrum för arbetarklassen makt, facket. Allt tyder på att regeringen arbetar med ett lagförslag som syftar till att begränsa strejkrätten i Sverige (”Spelet om hamnen”, Uppdrag Granskning SVT). I skrivande stund har etablissemanget inom LO, TCO och Saco tillsammans med Svensk Näringsliv enats om att föregå regeringens utredning och föreslår att det ska bli olagligt med fria strejker i Sverige.

Det sker samtidigt som hamnarbetare i Göteborg förlorar fackliga rättigheter, några varslas medan andra ersätts från bemanningsföretag och konflikten i Göteborgs hamn har processats i Arbetsdomstolen.

Med bestörtning bevittnar vi hur arbetarklassens makt i fackliga frågor nedmonteras av regeringen. Att utarmningen sker med hjälp av lobbyverksamhet gentemot rege­ringen samt med LO:s goda minne är obegripligt och sorgligt. Stefan Löfven ska väl inte motarbeta arbetarklassens fackliga intressen? LO borde väl stödja att arbetarklassen organiserar sig fackligt oavsett om det sker av fristående fackföreningar utanför LO? Att utarmningen av arbetarklassens intressen sker i samband med att vissa socialdemokratiska väljare hellre röstar på SD är mindre förvånansvärt. Ett politiskt missnöje behöver kanaliseras på något sätt.

I praktiken handlar konflikten i Göteborgs containerhamn om Hamnarbetarförbundets möjlighet att företräda sina medlemmar och teckna kollektivavtal. Då Hamnarbetarförbundet organiserar flest hamnarbetare i Göteborg ser vi deras anspråk som rättmätiga.

I grunden återspeglar konflikten ett grundläggande demokratiskt problem i Sverige. Konflikten har sin grund i maktkampen mellan olika intressen på den svenska arbetsmarknaden. Mellan kapitalet och arbetarklassen, företag och arbetare. Om facklig makt, LO och fristående fackförbund. Om demokratisk makt, lobbyism och folkstyre.

I dagsläget verkar arbetarklassen dra det kortaste strået i maktkampen. Internationella undersökningar konstaterar att det sällan är strejk i Sverige, endast fem dagar per år. I jämförelse med andra länder, till exempel i Skandinavien, placerar det Sverige i botten av listan på strejker i världens länder (BFM Business 18/3). Undersökningsresultatet motiverar således inte strejkförbudet i Sverige. Sannolikt motiveras strejkförbudet i stället av att arbetsköparna stärker sin makt över arbetarklassen. Konflikten i Göteborg kan förvärra otryggheten för arbetare i Sverige ifall möjligheten till strejk och att teckna kollektivavtal begränsas.

Vi stödjer Hamnarbetarförbundet i deras strävan att organisera sig fackligt på den svenska arbetsmarknaden. Vi uppmanar LO, Stefan Löfven och regeringen att inte försvåra Hamnarbetarförbundets rättmätiga fackliga kamp gentemot APM Terminals. Vi kräver att regeringen inte stiftar lagar eller accepterar regler som begränsar möjligheten för oss arbetare att organisera facklig kamp och demokratiskt välja kollektivavtal utifrån behov och intresse. Vi vädjar till LO och Transport att samarbeta med Hamnarbetarförbundet och låta dess medlemmar företrädas av sitt fackförbund med rätt att teckna kollektivavtal. Vi sympatiserar med upprörda LO-medlemmar som motsätter sig sina förenings­företrädares ideologiska kollaps.     

Folkbildningen i Sverige har i decennier stärkt demokratin genom att hjälpa människor att utveckla egenmakt, såväl bönder, arbetare, kvinnor och medborgare på samhällets skuggsida, som nyanlända svenskar. Dagligen fortsätter undertecknade på Brunnsvik folkhögskola enträget vårt arbete att vitalisera demokratin.
Vår vision är en arbetarrörelse som samarbetar för att stärka arbetarklassens politiska, sociala och ekonomiska makt. Även Hamnarbetarförbundet arbetar för arbetarklassens makt. Nu förväntar vi oss att regeringen och LO bidrar till denna kamp!