Hoppa till innehållet

ETC Uppsala

Debatt: Barns behov måste gå före symbolpolitiken

"Konsekvensen av Sveriges politik är alltså att barn lever på våra gator i stället för att gå i skolan", skriver debattörerna.
"Konsekvensen av Sveriges politik är alltså att barn lever på våra gator i stället för att gå i skolan", skriver debattörerna. Bild: Bild: TT

ETC Uppsala

Konsekvensen av Sveriges politik är alltså att barn lever på våra gator i stället för att gå i skolan och ha ett tryggt hem att sova i.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.

Alla människor har samma grundläggande behov. Vi behöver en viss materiell standard, trygghet och möjligheter att påverka våra liv. Den politik som Sverige nu för utgår inte från dessa behov. Det är i stället regeringens uttalade mening att genom så kallad symbolpolitik göra Sverige oattraktivt för människor som söker skydd. En sådan politik får konsekvenser, inte minst för de barn som söker sig till Sverige från krig och förtryck. Vi får dagligen glimtar av dessa konsekvenser men det är viktigt att se alla skeenden i ett sammanhang. Vad är det som håller på att hända med vårt samhälle? 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Sverige träffade nyligen ett avtal med Afghanistan som innebär att ungdomar riskerar att deporteras till ett land från vilket det ständigt kommer nyheter om ännu en skottlossning, ännu en självmordsbomb, ännu ett hatbrott mot en utsatt folkgrupp. Även om Migrationsverket nyligen gjorde en ny bedömning av säkerhetsläget kvarstår hotet om deportation för många. Rädslan för att skickas till Afghanistan skapar stort psykiskt lidande, vilket har märkts bland annat inom psykiatrin. Som Ekot rapporterat har redan flera självmord och självmordsförsök dokumenterats. Konsekvensen av Sveriges politik är alltså att ungdomar inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv.  

Ett annat diskuterat avtal är det med Marocko som fått till följd att marockanska ungdomar tvingas leva på gatan utan att ens veta om eller när de ska deporteras och utan att kunna gå i skolan. Denna oerhört utsatta situation leder till våld, kriminalitet och prostitution. Andra barn som tvingas leva på gatan är fattiga EU-migranter. Sverige hävdar att ansvaret för EU-migranternas barn ligger på deras hemland. Därför får EU-migranters barn inte gå i skolan i många städer och många av dem bor under fruktansvärda förhållanden. Konsekvensen av Sveriges politik är alltså att barn lever på våra gator i stället för att gå i skolan och ha ett tryggt hem att sova i. 

Det senaste året har mycket förändrats och det råder en stor osäkerhet om vilka regler som kommer gälla och hur de kommer påverka enskilda individer både i den närmaste och mer avlägsna framtiden. Detta skapar ett stort psykiskt lidande för alla människor som söker en säkrare tillvaro i Sverige. Tillfälliga uppehållstillstånd och indragen rätt till familjeåterförening omöjliggör etablering i samhället och skapar oro inför framtiden som begränsar möjligheten att bygga ett liv i dag. För de som tvingas leva i papperslöshet finns dessutom en ständig oro att bli upptäckta och deporterade av polisen. Barn är på intet sätt förskonade från den oron. Den finns ständigt närvarande på väg till skolan, i hemmet, när de ska sova. Konsekvensen av Sveriges politik är alltså ett enormt psykiskt lidande och svarar inte mot människors grundläggande behov.  

Vi vill se en politik som utgår från människors behov. Som ett första steg bör den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd och familjeåterförening avskaffas. Dessutom bör Migrationsverket, socialtjänsten och polisen ändra sina riktlinjer i hanteringen av alla barn och ungdomar inom Sveriges gränser. Detta för att åstadkomma följande: 

  • Inga barn skickas till länder i krig 
  • Alla barn får träffa sin familj 
  • Alla barn får gå i skolan 
  • Alla barn lever under värdiga materiella förhållanden 
  • Inga barn tvingas leva under oro för att de eller deras familj ska upptäckas och deporteras 

Ämnen i artikeln