Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Barnönskan går inte att stå emot

Debattören Barbro Westerholm, Riksdagsledamot (L), till höger: Ewa Wendel Rosberg, regeringens särskilda utredare om surrogatmödraskap.
Debattören Barbro Westerholm, Riksdagsledamot (L), till höger: Ewa Wendel Rosberg, regeringens särskilda utredare om surrogatmödraskap. Bild: Bild: Erik Nylander TT

Dagens ETC

”Utredningens nej till altruistiskt surrogatmoderskap kommer inte att hindra att surrogatmoderskap kommer att fortsätta att finnas.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, tog i sin rapport ”Assisterad befruktning – etiska aspekter” upp flera olika barnlöshetsfrågor. En del av dessa har sedan behandlats av den nu presenterade utredningen ”Olika vägar till föräldraskap”. Utredningen ställde sig positiv till assisterad befruktning för ensamstående och till embryodonation.

Men beträffande kommersiellt surrogatmoderskap är Smer och utredningen överens om ett nej. Barn får aldrig bli en handelsvara. Men när det gäller altruistiskt surrogatmoderskap var en majoritet inklusive jag själv positiv till införande i Sverige. Här säger utredningen nej. Huvudskälen är att man vet för litet om barn som fötts genom surrogatmoderskap, att det finns en risk för att kvinnorna utsätts för påtryckningar och kommersialisering, att det finns svårigheter att utöva sin rätt till självbestämmande under graviditeten samt att kvinnorna kan ångra sig när barnet är fött.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Surrogatmoderskap har förekommit i alla tider. Själv mötte jag frågeställningen 1985 då jag som generaldirektör för Socialstyrelsen ställdes inför frågan om vi skulle ge lagstöd åt surrogatmoderskap i Sverige.

Orsaken var att tre barn fötts av svenska kvinnor åt barnlösa par. Mitt ”maggropssvar” då blev: ”Nej! Barnlöshet måste lösas genom adoption.” Men verkligheten är att det finns få barn att adoptera och även om homosexuella män har rätt att bli adoptivföräldrar så säger länder från vilka vi adopterar barn nej. Homofobin är uttalad där.

Med det kunskapsunderlag Smer tog fram om surrogatmoderskap och de barn det gäller ändrades mitt nej till ett ja. I utredningen ”Olika vägar till föräldraskap” förstärktes mitt ja. Det är egendomligt att utredningen inte tog hänsyn till underlaget från Smer, inte minst att det inte framkommit särskilda risker för surrogatmödrarnas barn, utan sade nej till alla former av surrogatmödraskap.

Vi ska bejaka barnönskan. Man kan skapa bättre och säkrare alternativ till kommersiella surrogatmoderarrangemang i utlandet eller informella sådana här hemma genom att införa altruistiskt surrogatmoderskap. Fler barn kan därmed ges rätt till information om sitt biologiska och genetiska ursprung.

Utredningens nej till altruistiskt surrogatmoderskap kommer inte att hindra att surrogatmoderskap kommer att fortsätta att finnas. De som önskar barn men som inte själva kan bära det, framför allt homosexuella män, kommer att se till att de får sin önskan om att bli föräldrar blir tillgodosedd. De kommer att finna andra vägar för detta. Barnönskan är en av de starkaste drivkrafter som finns.

Jag skulle vilja använda ordet värdmoderskap eller värdgraviditet i stället för surrogatmoderskap. För mig som upplevt andra världskriget står ordet surrogat för en sämre ersättning av en originalprodukt. Surrogatkaffe var ju en sådan vara som vi var glada att slippa när kriget var över. Att kalla barnen för surrogatbarn är helt oacceptabelt. De är inte sämre än andra barn. De är barn och inget annat.

Andra ord som används för att karakterisera värdmödrar är tunna, behållare, äggkläckningsmaskin och prostituerad. Det här är djupt kränkande gentemot de kvinnor som ställt upp som värdmödrar. De är kvinnor som av olika skäl tillgodosett andra människors starka barnönskan. Vare sig vi är för eller emot altruistiskt värdmoderskap ska vi visa respekt för de kvinnor det gäller och inte använda kränkande, nedsättande ord.

Frågor av det här slaget tar tid att vinna gehör. Den första motionen om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor väcktes 1985. Beslut togs i riksdagen om att det skulle införas först 13 januari 2016.

Det tog 31 år för att detta skulle bli verklighet genom inte minst kunskapsinsamlande om situationen för dem frågan gäller. Jag misstänker att historien kommer att upprepa sig när det gäller barnönskande människors tillgång till barn genom värdmoderskap. Det kommer att bli verklighet men jag kan inte sätta årtal på när.

Om surrogatmoderskap

Många olika begrepp:

Surrogatmödraskap betyder att bära och föda någon annans barn. Bland andra RFSU vill hellre att det kallas värdgraviditet, inte minst för att ordet surrogat är ”synonymt med substitut, nödlösning och sämre ersättningsmedel”.

I debatten skiljs också på kommersiellt och altruistiskt surrogatmödraskap. Det tidigare görs mot ersättning, det senare inte.

Detta har hänt:

Utredningen om surrogatmödraskap presenterades i februari 2016. Utredaren Eva Wendel Rosberg föreslog att det även i fortsättningen inte ska vara tillåtet med surrogatmödraskap – oavsett om det är altruistiskt eller mot betalning.

I onsdags meddelade Socialdemokraterna, som länge har varit obeslutsamma i frågan, att de går på utredarens linje.

C, L och M har alla i partiprogram eller motioner verkat för att det ska vara tillåtet med altruistiskt surrogatmödraskap, medan bland andra V, KD och Fi är emot det i alla former.