ETC Göteborg
Debatt: Barn behöver en trygg miljö
Dagens ETC
Föräldrar ska ha rätt att välja om deras barn ska gå i förskola eller inte, men det ska inte avgöras av föräldrarnas socioekonomiska situation.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det skiljer nio år i medellivslängd mellan stadsdelarna Långedrag och Bergsjön. Trots att det bara tar dryga femtio minuter med spårvagnen.
Nio år! Det är lika långt som skillnaden i livslängd mellan Sverige och Nicaragua.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Det är skolorna i våra mest utsatta områden som står inför störst utmaningar. Och det är de elever som skolkommunalråd Karin Pleijel (MP) blundar för när hon i ETC Göteborg 21/8 hyllar en skola som inte fungerar och presenterar politiska floskler kring hur Miljöpartiets vision för skolan ser ut.
Våra elever i Göteborgs mest segregerade områden behöver inte miljöpartistiska floskler, utan de behöver en kunskapsskola där de får möjlighet att göra en klassresa som är grunden för integration i samhället. Alla barn i Göteborg ska ha en stabil grund, och därmed förutsättningar att i framtiden bli en del av samhället.
Karin Pleijel har i fyra år blundat för skillnaderna i Göteborg. Hon har blundat för att det faktiskt skiljer nio år i medellivslängd mellan två olika stadsdelar och hon har blundat för att det finns skolor där merparten av eleverna inte har fullständiga betyg. Det är skamligt.
Karin Pleijel menar att vi och resten av Alliansen vill se bestraffningar och likställer vår skolpolitik med att gå tillbaka till en skola från 1940-talets Sverige. Det stämmer inte.
Vi i Alliansen har länge drivit frågan om att vi ska ha en gemensam organisation för alla skolor i staden. Tidigare har varje stadsdel fått sköta sitt på sitt sätt, vilket gör att alla skolor i Göteborg har haft olika organisationer. Nu har vi, med resten av Alliansen, äntligen kunnat driva igenom att vi ska ha gemensamma nämnder och en gemensam organisation för skola. Så att alla skolor i Göteborg får samma förutsättningar att nå toppresultat.
Men vi vet att arbetet måste börja tidigare än så. Små barn behöver små barngrupper och vi i Kristdemokraterna kräver ett lagstadgat maxtak på tolv barn i småbarnsgrupper. Målet för förskolan i Göteborg måste vara att förverkliga varje barns fulla potential i sökandet efter kunskap, för barn söker kunskap naturligt. För att det ska fungera krävs en trygg miljö.
Karin Pleijel, och hennes rödgröna kamrater, har sett till att Göteborg kommer sakna upp till 1 300 förskoleplatser inom några år. Vi behöver agera i frågan nu, för annars kommer grupperna att öka ytterligare.
I Göteborg är det 15 procentenheters skillnad mellan antalet inskrivna barn mellan stadsdelen Västra Hisingen, där 75 procent av barnen är inskrivna i förskolan, och Majorna-Linné där samma siffra ligger på 90 procent. Föräldrar ska ha rätt att välja om deras barn ska gå i förskola eller inte, men det ska inte avgöras av föräldrarnas socioekonomiska situation. De här barnen får en ojämlik start i livet, och det kommer prägla deras skolgång. Så här kan vi inte ha det.
I dag är antalet barn per avdelning i genomsnitt högre i Göteborg än riksgenomsnittet på 15,9 barn.
Om ett barn inte får en trygg start i livet kommer inte resten av skolgången bli trygg.
Jag vill avsluta med att fråga Karin Pleijel vad hon vill göra för att minska segregationen i Göteborg. I sin debattartikel spekulerar hon felaktigt om vad Alliansen eventuellt skulle göra istället för att komma med egna förslag eller berätta vad hon själv har gjort för att agera i frågan.
Karin Pleijel, hur ska du minska segregationen i Göteborg?