Hoppa till innehållet

Omställning

Debatt: Balansmålet riskerar att bli väldigt dyrt för Sverige

”Miljöpartiet kan inte stå bakom en uppgörelse som innebär att de långsiktiga klimatinvesteringar som behöver göras här och nu löper stor risk att gå om intet”, skriver debattören.

”Miljöpartiet kan inte stå bakom en uppgörelse som innebär att de långsiktiga klimatinvesteringar som behöver göras här och nu löper stor risk att gå om intet”, skriver debattören.

Bild: PAUL KLEIVEN/NTB/TT, Press/MP (montage)

Dagens ETC

Vi har en stor möjlighet att satsa på det som kommer att bygga Sverige starkt. På den gröna omställningen och på en välfärd som finns till för alla – i hela landet. Tyvärr har Tidöpartierna, tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet, valt att slänga bort den chansen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Ska vi långsiktigt klara att både göra de stora investeringar som krävs i den gröna omställningen och stärka vår välfärd ordentligt behövs det nya mål i det finanspolitiska ramverket. Mål som möjliggör stora offentliga investeringar. Nu väljer en majoritet i kommittén som sett över det finanspolitiska ramverket att inte ta den chansen. Det är dumsnålt och riskerar att stå Sverige dyrt.

Tidöpartierna har tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet kommit överens om ett balansmål för de offentliga finanserna. Det innebär att Sverige, trots våra mycket starka statsfinanser, inte kommer att ha utrymme att genomföra nödvändiga investeringar i den gröna omställningen. 

I praktiken innebär det att tågen kommer fortsätta vara sena och att vårt energisystem inte kommer att byggas ut tillräckligt snabbt, med högre elpriser för hushåll och företag som följd.

Det här är en missad chans för Sverige. 

Miljöpartiet kan inte stå bakom en uppgörelse som innebär att de långsiktiga klimatinvesteringar som behöver göras här och nu löper stor risk att gå om intet. Vi vill ha ett finanspolitiskt ramverk med tydliga spelregler som skapar förtroende och transparens, men ett regelverk som innebär att det inte är möjligt med stora offentliga investeringar utan stora nedskärningar i välfärden är ekonomiskt oansvarigt. 

Sverige behöver investera i den gröna omställningen för att klara klimatet och bygga ett robust samhälle som håller ihop. Det handlar om att sänka utsläppen men också stärka Sveriges konkurrenskraft. 

För det krävs ett klimatsäkrat finanspolitiskt ramverk som tar oss bort från dagens fossilberoende ekonomi.

Vi föreslår att skuldankaret, som är ett långsiktigt mål för den offentliga skuldkvoten, höjs till 50 procent av BNP. Det är en nivå finansdepartementets Långtidsutredning och expertmyndigheten Finanspolitiska rådet bedömer ger tillräckliga säkerhetsmarginaler för att agera i en kris. 

Det skulle frigöra 100 miljarder om året till en grön investeringsbudget. 

Det skulle frigöra 100 miljarder om året till en grön investeringsbudget. Då skulle vi kunna investera i en fungerande järnväg och bygga ut ett förnybart energisystem som gynnar både folk och företag i hela landet. 

Löpande utgifter ska inte lånefinansieras, men investeringar i den gröna omställningen som gynnar både oss och framtida generationer måste kunna genomföras utan nedskärningar i välfärden som följd. Det är både effektivare och mer rättvist än att välfärden ska stå tillbaka när stora offentliga investeringar behöver göras. Vi har råd med både och.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.