Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Avveckla minkfarmningen – det är en tickande bomb

”Det finns få anledningar till att fortsätta en så pass riskfylld och moraliskt förkastlig verksamhet”, skriver debattören om minkfarmerna.

”Det finns få anledningar till att fortsätta en så pass riskfylld och moraliskt förkastlig verksamhet”, skriver debattören om minkfarmerna.

Bild: Patric Söderström/TT

Dagens ETC

Minkfarmarna innebär, förutom enormt stort och onödigt lidande, en stor hälsorisk. Utbrott av fågelinfluensan har nu spridit sig till däggdjur, bland annat minkar. Det finns en stor risk för att fågelinfluensan sprids till människor och forskarna beskriver minkfarmarna som ”en tickande bomb” för nästa pandemi.

Det skriver Rebecka Le Moine (MP), riksdagsledamot och djurpolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Minken är ett rovdjur som ska leva solitärt i det vilda, kunna röra sig över stora ytor och ha tillgång till simvatten. Ett revir är vanligen mellan en halv och sex kilometer långt och det sträcker sig alltid längs vatten. Minken jagar till stor del i vatten och är skicklig på att dyka och simma. Kontrasten kunde inte vara större mot att sitta stressad i en trång och torftig gallerbur hela livet. Uppfödningen av minkar för päls går inte att försvara, där de hålls i små burar på livstid för att till slut dödas och flås. Allt för pälsens skull, som kanske hamnar på någon rik rysk oligarks krage.

Vi vill förbjuda denna rest av en verksamhet som gått ur tiden, och tycker att vi måste kunna behandla våra medvarelser på ett värdigare sätt. Och vi är många som tycker det, opinionsundersökningar har visat att åtta av tio av det svenska folket är emot pälsdjursfarmning.

På EU-nivå har 1,4 miljoner européer redan skrivit under uppropet End the cage age, som backas upp av 170 ­civilsamhällesorganisationer runtom i Europa. Initiativet har haft effekt.

Den 30 juni 2021 meddelade EU-kommissionen att man ­inleder en lagstiftningsprocess för att förbjuda burhållning av djur.

Och frågan om minkarna, är inte bara en djurrättsfråga. Nu beskrivs farmarna som en tickande bomb inför nästa pandemi. I oktober 2022 upptäcktes ett utbrott av högpatogen fågelinfluensa av typen H5N1 hos intensivt uppfödda minkar i Spanien. Det spanska utbrottet är första gången man kan bekräfta att smitta spridits mellan djuren. Det har också visat sig att viruset hos minkarna är en muterad form som lättare kan spridas mellan däggdjur. När smitta sprids i stora djurbesättningar där djuren hålls tätt intill varandra ökar risken för mutationer, och utbrott inom pälsdjursuppfödningen är därför enligt forskare extra oroande.

Mellan 2003 och den 21 oktober 2022 rapporterades globalt totalt 868 fall av infektion med influensa A (H5N1) hos människor och 456 dödsfall. Det innebär att cirka hälften av de människor som smittats avlidit. Fallen rapporterades från 21 olika länder. En elvaårig flicka har omkommit i Kambodja till följd av smitta med fågelinfluensa, vilket ytterligare spätt på oron för spridning till människor.

Den 3 oktober 2022 gick European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) ut med ett pressmeddelande och manade till vaksamhet för tidigt upptäcka fall av fågelinfluensa hos människor eftersom man noterat en rekordstor spridning i Europa. Men i Sverige verkar krisinsikten lysa med sin frånvaro.

Det finns dock många tunga argument för att avveckla denna industri, och få anledningar till att fortsätta en så pass riskfylld och moraliskt förkastlig ­verksamhet.

De senaste åren har länder som Norge, Nederländerna, Spanien och Frankrike valt att stänga ned sina minkfarmar. Runt om i ­Europa förbjuds all pälsdjurs­hållning medan Sverige halkar efter.

Vi i Miljöpartiet tycker att det är hög tid att Sverige sällar sig till de länder som förbjuder och avvecklar all pälsdjurshållning och avslutar detta riskfyllda djurförtryck.