ETC Sundsvall
Debatt: Åtta förslag för att minska det sexuella våldet
ETC Sundsvall
Varje helg hör vi berättelser om de sexuella övergrepp unga i vår stad utsätts för. Vi hör röster som viskar efter hjälp gömda i garderoben. Berättelser om barn som vaknar av att deras föräldrar tar på dem, syskon som instrueras att utföra sexuella handlingar på varandra medan de filmas och om föräldrar som kissar i ansiktet på sina barn.Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.
Vi hör de döttrar som bär sin pappas barn i sin mage, de som tvingas ha sex med en familjemedlem flera gånger varje dag och de som känner sig smutsiga, de som känner att det är deras eget fel.
I Sverige sker 100 våldtäkter varje dag. En femtedel av alla barn i Sverige har blivit utsatta för sexuella övergrepp, där tjejer och icke-binära är extra utsatta. Det är tre barn i varje förskolegrupp lågt räknat. Fem personer i en skolklass på 25.
Vi kan göra mer än att vara arga, vi kan se vårt ansvar. Vi kan kräva att sexuellt våld behandlas som ett folkhälsoproblem och inte som en sidofråga. Här är några förslag:
1. Inse att det sker här, inte bara någonstans långt borta. Sexuella övergrepp sker i alla kulturer, i alla områden och i alla sorters familjer. Den som våldtar och slår är ofta en person i ens närhet. En förälder, en partner, en vän eller kanske ett syskon. Krossa bilden av den fula gubben som gömmer sig i en buske.
2. Var inte tyst. Sprid fakta och kunskap. Sätt frågan på agendan, avstigmatisera och visa ditt deltagande. Låt inte sexuellt våld få fortsätta ske i tystnad och låt inte skulden ligga hos de som utsätts.
3. Respektera gränser, även barns. Sluta tjata och pressa barn på hejdåkramar och var i stället glad att barn i din närhet står upp för sin integritet om de inte vill krama faster Märta hejdå. Visa barnen att deras gränser är värda att respekteras i alla situationer.
4. Jobbar du med barn och unga? Våga fråga! Det kan tyckas lättare att fråga om en misstänker mobbning eller missbruk, men låt inte skam och stigma stå i vägen. De barn som utsätts för sexuella övergrepp bär redan skam så det räcker och blir över. Det kan vara jobbigt för utsatta att prata och hitta ord, ställ gärna ja eller nej frågor och våga tala klarspråk: “har någon tagit på ditt kön eller din kropp på ett sexuellt sätt?”.
5. Har du barn i förskolan? Skicka Föreskolebrevet till din förskolechef: Tio villkor om hur en kan hitta, stötta och förebygga de barn som utsätts för sexuella övergrepp. Till exempel genom att det finns handlingsplan, att förskollärarna får tillgång till utbildning, att inga vikarier byter blöjor eller är själv med barnen på vilan och att barnen får prata om gränser och integritet under terminen. All info finns på Förskolebrevets hemsida.
6. Tänk på hur du pratar. Vad använder du för uttryck? Vad betyder “killar är så där” eller ”kärlek börjar med bråk” egentligen?
7. Organisera dig! Stöd organisationer som kämpar mot sexuellt våld och våldtäktskultur. Till exempel Nxtme, Föreningen Storasyster eller oss: Tjejjouren Skogsrå, tjejjouren i Sundsvall och Timrå. Eftersom en kan vara anonym när en pratar med oss är vi ofta den första en berättar för. Ett första steg mot hjälp och att läka. Låt organisationer verka för att stötta och skydda och låt inte deras kompetens, tid och energi spillas på att söka ekonomiska bidrag för att ens kunna existera. Vi kan inte skydda våra invånare helt gratis. Varje krona gör skillnad!
8. Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp? Du är inte ensam! Det finns hjälp att få! Vi och bland andra ovannämnda organisationer vill stötta dig.