Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Att säga fuck till cancer är att mötas i det svåra

Ung cancer möter årligen tusentals unga vuxna som vid ett cancerbesked eller som närstående blir lämnade i en känsla av ensamhet och isolering.

Ung cancer möter årligen tusentals unga vuxna som vid ett cancerbesked eller som närstående blir lämnade i en känsla av ensamhet och isolering.

Bild: Chay Tee/Shutterstock

Dagens ETC

Cancer är en sjukdom som ­väcker många känslor. Visst är kärleken till den som drabbats viktig. Men ilska och ­frustration måste också få plats. Det skriver Therese Leijon, general­sekreterare på Ung cancer.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Clara Lee Lundberg har i Dagens ETC (19/8) skrivit en mycket viktig text om betydelsen av kärlek till den som drabbats av cancer. Vi kan inte annat än hålla med. Kärlek och gemenskap kan vara det som hjälp­er oss igenom allt det svåra som kommer med ett cancerbesked. Inte bara för den som drabbats, utan också för alla som står bredvid.

Ung cancer möter årligen tusentals unga vuxna som vid ett cancerbesked eller som ­närstående blir lämnade i en känsla av ­ensamhet och isolering. Unga ­vuxna som delar ett starkt behov av att känna gemenskap och förståelse, i ­synnerhet i skede då livet är på väg att börja för alla omkring dig och du står kvar.

Clara Lee Lundberg skriver om det i hennes ögon ”otroligt dumma” uttrycket ”fuck cancer”. När Ung cancer grundades 2010 var det till stor del som ett svar på den botten­lösa frustration och sorg som cancern för med sig. För den som drabbats, men också för oroliga syskon, barn, vänner eller partners. ”Fuck cancer” blev ett sätt för unga vuxna att uttrycka alla svåra känslor som kommer med cancer. Ett sätt att säga att det är okej att vara arg, att det är okej att hata cancer. Ett uttryck att ta till i en situation då man ofta saknar ord.

Tiotusentals människor har genom åren samlats runt ”fuck cancer” som ett sätt att visa sitt engagemang för de som drabbats av eller lever nära cancer. Det hjälper Ung Cancer att sprida kunskap om att cancer även drabbar unga vuxna. Att se någon bära exempelvis våra armband där det står just ”fuck cancer” kan för många innebära att man känner sig sedd och lite mindre ensam i allt det svåra. Inte för alla, men många.

Ung cancer finns till för alla cancerdrabbade och närstående i åldern 16–30 år. Hos oss får du som ung vuxen möjligheten att komma som du är, och prata om cancer eller något helt annat. Vi erbjuder rehabiliterande aktiviteter, men också ekonomiskt stöd, då många unga vuxna får mycket låg sjukersättning, eller helt blir utan. Genom att sprida kunskap och information, debattera och påverka bidrar vi till långsiktig förändring, och bättre stöd och vård till just unga vuxna som ofta faller mellan stolarna, då insatser framförallt är anpassade utifrån yngre barn eller äldre vuxna.

”Fuck cancer” handlar inte om, som Clara Lee Lundberg skriver, att ”cancer är en fiende som kan besegras om man bara säger fuck you tillräckligt många gånger”. Det handlar om att våga mötas i det svåra. I stunderna då du känner dig som allra mest ensam och maktlös i världen. I stunderna då du är arg, rädd och ledsen.

Vi säger precis som Clara ja till kärlek och gemenskap. Men låt även ilskan och frustrationen få ta plats i allt det svåra.

Relaterade artiklar

Ämnen i artikeln