ETC Uppsala
Debatt: Att renovera rätt
ETC Uppsala
Bostadsvrålet uppmanar politiker, fastighetsägare och Hyresgästföreningen att börja tala om och agera för en nollvision mot renovräkning – vi ska alla kunna bo kvar. Det får inte hindras av att vi samtidigt tar vårt klimatansvar.Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.
Uppsalahems nya vd vill motverka höjda hyror (UNT 24/9) – men hur ska han göra? Att det inte räcker med att vi får lite rabatt på den nya chockhyran de första åren, det torde vara helt klart. Att man vill ha dialog med hyresgästerna är vi inte hjälpta av, om hyran sedan ändå sätts på tänkt nivå, ofta med hjälp av lagstiftningen och Hyresnämnden. Och Uppsalahem är verkligen inte den enda eller den värsta hyresvärden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I Uppsala har hundratals människor tvingats från sina hem på grund av renovräkning (renoveringshyror som många omöjligt har råd med) och nu står fler områden i Uppsala på tur, som Lågberget i Eriksberg. Här är det Rikshem som tagit över ägarskapet. Det finns en stor ackumulerad brist på underhåll ända sedan förra ägarens tid. Men att återställa en lägenhet till en okej standard berättigar inte till hyreshöjning. I stället tar man till "standardhöjning" av lägenheterna i samband med stambyten. Men det är svårt att förstå vitsen med standardhöjningarna, när gammalt material av hög kvalitet slängs ut och ersätts med nytt av lägre kvalitet, som skett vid Rikshems renoveringar i Gränby. Det som skulle kunnat vara en renovering som både hyresgäster och fastighetsägare på sikt tjänar på blir till resursslöseri och drabbade människor.
Att vårt samhälle dessutom tjänar på att vidta nödvändiga klimatåtgärder nu i stället för att vänta har ekonomer gjort tydligt. Eftersom bostäderna bidrar med en mycket stor del av Sveriges klimatpåverkan, är det en viktig åtgärd att renovera för minskat uppvärmningsbehov av hus och hushållsvatten. I samband med en renovering kan hus också förberedas för, eller direkt bli, energiproducerande med till exempel solceller på fasader och tak. För att dagens hyresgäster inte ska behöva betala hela notan för dessa åtgärder krävs nationell bostadspolitik som möjliggör billiga lån för klimatåtgärder vid renovering.
Bostadsvrålet, som i år anordnas för fjärde året i rad och nu i Uppsala 8–9 oktober, tar upp kampen mot de renovräkningar som sker i hela landet. Kommande år behöver närmare en halv miljon hem i miljonprogrammet renoveras, liksom många av de lägenheter som byggdes åren före 1965. Nuvarande lagstiftning ger fastighetsägarna möjlighet att höja hyran kraftigt vid renovering till "högre standard". Och det är de med lägst inkomst som blir mest lidande.
Om ingenting händer kommer många tusen människor i hela Sverige att tvingas bort från sina hem. Vi förlorar större delen av de bostäder som haft en rimlig hyra. Sammanhållningen i våra områden slås sönder och segregationen ökar ytterligare; vi riskerar att hamna i ett system med "social housing" – särskilda områden för socialbidragstagare.
Staten, kommunerna och fastighetsägarna måste fås att förstå värdet av att behålla den sociala sammanhållningen liksom värdet av ett inkluderande samhälle och av att omedelbart ta itu med den nödvändiga klimatomställningen. Värdet av att renovera rätt – ekonomiskt, socialt och klimatmässsigt!
Vi behöver fler som för fram de boendes perspektiv i bostadskrisen, berikar debatten och visar att det går att skapa en social och miljöanpassad bostadspolitik.
Vårt mål med Bostadsvrålet är att vi tillsammans ska kunna lära av varandras erfarenheter och ställa krav!
Bostadsvrålet kräver att regeringen tar fram de medel och de verktyg som krävs för att garantera allas rätt till bostad!