ETC Stockholm
Debatt: ”Att bygga Mellanstaden skulle inte bli dyrt”
ETC Stockholm
Under våren publicerade Paradiso Arkitekter en forskningsrapport om Mellanstaden, ett förslag som visar på potentialen till fler bostäder och nya former för stadsliv i Stockholms villastadsdelar. Nu svarar Paradiso Arkitekter på reaktionerna hos de politiker som då uttalade sig.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
Vårt förslag Mellanstaden går utanför de gängse ramarna för dagens stadsbyggnadspraktik, vilket tycks väcka en del motstånd hos redan invanda. Förslaget går i korthet ut på att välkomna medborgare, små byggföretag och allmännytta att bygga flerbostadshus inom befintliga villastrukturer, vilket kräver att kommunen reviderar sina detaljplaner. Vänsterpartiet och Centerpartiet har uttalat sig positivt om förslaget. Men Socialdemokraterna menar att ett sådant arbete vore alltför tids- och resurskrävande och enligt Miljöpartiet vore det en orimlig prioritering. (Se ETC Stockholm #19, 2015)
Vi menar tvärtom att det är orimligt att inte låta staden utvecklas. Bostadsbristen är enorm och stadens struktur möter inte vår tids krav om social och ekologisk hållbarhet. De planer som togs fram vid uppförandet av villaområdena har ännu inte reviderats. S och MP, vad tycker ni, ska vi använda samma detaljplaner ytterligare 100 år?
Det stämmer inte att Mellanstaden skulle innebära en kostnad för kommunen. Vårt förslag är att kommunen tar ut en byggavgift av de som önskar bygga. En avgift motsvarande 20 procent av värdet för de nya byggrätterna skulle ge cirka 8,5 miljarder kronor*, vilket skulle täcka kommunens planarbete och mer därtill.
S och MP påstår att förtätning i villaområden är möjlig redan i dag. Detta är inte sant. Byggrätten är nästan alltid utnyttjad till max.
Stadsbyggnadskontoret i Stockholm gjorde 2011 en inventering av småhusbeståndet och konstaterade då att möjlighet till förtätning med rådande detaljplaner i de flesta områden är ”mycket liten”. Vidare slog de fast att flera närförorter kommer behöva omvandlas för att nå översiktsplanens mål om en mer mångsidig och levande stadsmiljö och att myndighetens inställning till kompletterande förtätning ”är i grunden positiv”.
Aspudden och Älvsjö är undantag där det finns ett antal generösa byggrätter och där spontan förtätning pågår i liten skala. Problemet är att det byggda resultatet sällan blir särskilt bra, av den enkla anledningen att detaljplanerna inte är anpassade för flerbostadshus. Gamla huset rivs, de nya större husen måste fortfarande ligga mitt på tomten och parkeringsnormen tvingar till att marken asfalteras.
Vi visar i våra fallstudier att förnyade detaljplaner bättre kan ta tillvara platsens förutsättningar. I många fall går det att undvika rivning genom att lägga det nya huset i tomtgräns, så som i traditionell stadsbebyggelse. Därtill föreslår vi att grönskan bibehålls och att p-normen slopas.
Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) menar att allmännyttan bör bygga mer. Detta håller vi helt med om.Men vi menar att det toppstyrda och storskaliga byggandet också behöver kompletteras med ett mellanskaligt stadsbyggande initierat underifrån. Mellanstaden kan ge bostäder för 106 000 personer inom Stockholms stad.
Ett förverkligande av Mellanstaden kräver bred politisk förankring. Vår förhoppning är att de politiska partierna ska se potentialen med att inkludera villastadsdelarna i stadens utveckling.
* Vid full utbyggnad av Mellanstaden och ett antaget värde av 8 000 kr/kvm byggrätt