Opinion
Debatt: Återinför avdragsrätt på fackavgiften
Dagens ETC
”Det är hög tid att den socialdemokratiskt ledda regeringen levererar i denna fråga innan mandatperiodens slut.”Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det var ett tungt 2006 för svenska fackförbund. Sverige fick en borgerlig regering och en bred skattesänkar-agenda rullades ut. Spjuten hade även vässats lite extra för att riktas mot fackförbunden och socialförsäkringssystemet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den så kallade Alliansen arbetade systematiskt och effektivt med sitt tydliga mål om att försämra för svenska fackförbund och arbetstagare. Införandet av undantag i Las, försämringar av semesterlagen och stupstocken i sjukförsäkringen, införandet av Lex Laval, allmän visstid, differentierad a-kasseavgift samt slopad avdragsrätt är några exempel på arbetarfientliga förslag som -alliansen under sina åtta år i regering drev igenom.
Mindre semester för vanliga löntagare, utförsäkringar, hårdare lönekonkurrens och svagare anställningsskydd blev konsekvenserna.
Under den borgerliga regeringens åtta år gjorde LO-förbunden sina största medlemstapp i modern historia. Inte sedan 1930-talet hade fackförbunden tappat så många medlemmar så snabbt och det är ingen slump. Det är en medveten borgerlig strategi för att förändra maktförhållandena på arbetsmarknaden. En svag fackföreningsrörelse öppnar upp för avreglering av arbetsrätten och en arbetsmarknad för den som söker att försämra sina anställdas villkor.
När a-kasseavgiften dubblades och medlemsavgiften ökade på grund av den avskaffade avdragsrätten så tvingades många att välja mellan de två, och på bara ett par år hade 130 000 medlemmar lämnat LO.
Det geniala i reformen, sett ur alliansens perspektiv, kring den slopade avdragsrätten var att fackförbundens motparter –arbetsgivarorganisationerna – behöll sin avdragsrätt. Fackförbunden skulle försvagas och arbetsgivarna skulle få bättre förutsättningar genom all den nya lagstiftningen man rullade fram till förmån för dem. Och när direktörerna kom hem från jobbet kunde de njuta av den omstöpta och näst intill obefintliga fastighetsskatten, Rut och Rot samt extra jobbskatteavdrag.
2014 vände det. Äntligen fick vi en socialdemokratiskt ledd regering vid makten, och steg för steg började saker rättas till. Stupstocken i sjukförsäkringen avskaffades och a-kassan höjdes. På grund av ett osäkert parlamentariskt läge tog det dock stopp kring många av de viktiga reformer som skulle behöva göras, så som avskaffandet av allmän visstid och hårdare reglering av inhyrningen av arbetskraft.
Häromveckan röstade riksdagen för avskaffandet av Lex Laval, en fråga vi i byggbranschen kämpat för i över tio år, samtidigt som nya, bättre regler om kollektivavtalsenliga krav vid större offentliga upphandlingar röstades igenom. På område efter område börjar maktförhållandena återställas till sina ursprungliga positioner innan valet 2006.
Den politiska fråga som troligtvis gjorde mest skada under allians-perioden mot svenska fackförbund var dock avdragsrätten för fackavgift. Och det är hög tid att den socialdemokratiskt ledda regeringen levererar i denna fråga innan mandatperiodens slut. Vill vi att den svenska arbetsmarknaden ska regleras av fristående parter som är representativa för den svenska arbetsmarknaden så behöver förutsättningarna likställas.
Frågan om maktutjämning mellan arbetstagare och arbetsgivare för en väl fungerande och human arbetsmarknad borde stå högt upp på regeringens dagordning.
Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas. Menar den socialdemokratiskt ledda regeringen allvar med det så behöver avdragsrätten på fackavgiften återställas.
6F
Ett samarbete mellan fackförbunden, Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko. 6F samverkar bland annat inom områdena administration, facklig-politiskt påverkansarbete, arbetsmiljö och kollektivavtalsfrågor.